#Duurzaam Bouwen

Eis in BENG verkleint risico oververhitting

Overstek, zonwering en zomernachtventilatieluiken bij De Witte Dam, een project van zes passiefwoningen, in 2012 opgeleverd door Ooms Bouw & Ontwikkeling. (Foto: Ooms Bouw & Ontwikkeling)

Minister Ollongren gaat bouwers verplichten tot het verkleinen van het risico op oververhitting in een woning. Dit doet zij via een nieuwe eis in de bouwregelgeving: de TOjuli. Hierdoor moet de temperatuur in de woning ook bij warme buitentemperaturen in de zomer op een acceptabel niveau blijven. Bovendien wordt er geen onnodige energie gebruikt.

Inzet van airco’s is hierbij namelijk niet de bedoeling. Een goed ontwerp kan oververhitting voorkomen. De nieuwe eis kan in de praktijk tot verschillende maatregelen leiden.

Bijvoorbeeld dat – bij oplevering van een nieuwe woning – zonwering aanwezig is, dat er goed nagedacht is over de ventilatie binnen woningen en/of dat er rekening gehouden is met de ligging van de woning ten opzichte van de zon. De nieuwe eis ten aanzien van oververhitting gaat gelijktijdig per 1 juli 2020 in met de eisen voor bijna-energieneutrale nieuwbouw (BENG).

Nationale Schildersvakprijs 2020

TOjuli

Voor nieuw te bouwen woningen zal in de bouwregelgeving een grenswaarde worden opgenomen voor TOjuli. Dit is een indicatiegetal waarmee per oriëntatie van het gebouw inzicht gegeven wordt in het risico op temperatuuroverschrijding. De TOjulivolgt uit de Energieprestatieberekening conform NTA8800. De grenswaarde wordt gesteld op een maximale waarde van 1,0.

Een temperatuuroverschrijdingsberekening met een dynamisch simulatieprogramma kan specifieker voorspellen wat het risico op temperatuuroverschrijding is. Indien de TOjuli de grenswaarde van 1,0 overstijgt mag aan de hand van een dynamisch simulatieprogramma alsnog aangetoond worden dat het risico op oververhitting acceptabel blijft.

De grenswaarde voor de Gewogen Temperatuuroverschrijding (GTO), conform vastgestelde uitgangspunten voor de berekening, wordt gesteld op 450 uur. Bovenstaande zal in de bouwregelgeving worden opgenomen en nader worden uitgewerkt.

Meer aandacht voor koelen ‘cruciaal’

Deze zomer trokken zowel Klimaatverbond Nederland als Vereniging Eigen Huis aan de bel over oververhitte woningen. Dat het probleem speelt werd eerder al vastgesteld in onderzoeken naar NOM-renovaties.

1 reactie op “Eis in BENG verkleint risico oververhitting

  1. Goed dat de BENG aandacht heeft voor oververhitting, we vergeten vaak dat isoleren en ventileren met elkaar verbonden zijn. Daarnaast isoleren we zo goed dat het binnen echt warm wordt! Met zonwering en nachtkoeling kan dit voorkomen worden!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.