#Duurzaam Bouwen

‘Energie besparen kan wel 5.000 euro opleveren’

Veel bedrijven laten geld liggen door niet zuinig met energie om te gaan. Een MKB-bedrijf met 15 man personeel kan al gauw 5.000,- euro per jaar besparen met een aantal eenvoudige maatregelen. Dat zegt Rob van der Rijt van het Klimaatplein.

Volgens Van der Rijt is het niet duur om energie te besparen en de CO2-uitstoot van een bedrijf te verminderen. Hij denkt dat er veel bedrijven zijn waar gemakkelijk 30% minder energie verbruikt kan worden: “s Nachts staan bijvoorbeeld computers, kopieermachines of andere apparatuur nog aan. Als je bewustwording onder je medewerkers creëert en zorgt dat alle apparatuur ‘s nachts uitstaat, help je én het milieu én je portemonnee.” Volgens Van der Rijt is er vooral veel winst te behalen in vakanties, als er bijna geen mensen op het bedrijf zijn.

Op de site www.klimaatplein.nl staan praktische tips waar bedrijven meteen mee aan de slag kunnen. Een greep uit deze tips:

  • Gebruik op kantoor een plat beeldscherm of laptop. Deze verbruiken gemiddeld 50% minder dan een scherm met beeldbuis.
  • Modernere kopieerapparaten schakelen vaak automatisch uit als ze een bepaalde tijd niet worden gebruikt. Oude machines doen dit niet. Maak daarom een tijdschakelaar op de machine zodat deze ’s avonds uitschakelt.
  • Controleer regelmatig de bandenspanning van de bedrijfsauto’s en bespaar zo 2 tot 5% brandstof.
  • Bied als werkgever een (zuinige) bedrijfsauto aan. Zo kunnen werknemers op de fiets of met het OV naar het werk komen en bij een afspraak de bedrijfsauto pakken. Nog gezonder en beter voor het milieu is natuurlijk een of meerdere fietsen.

Heeft u ook tips om energie én geld te besparen? Laat het hieronder weten!

1 reactie op “‘Energie besparen kan wel 5.000 euro opleveren’

  1. Bijkomend voordeel van flatscreens is dat deze aanmerkelijk minder warmte produceren. Wanneer je veel schermen in gebruik hebt scheelt dat fors op benodigd koelvermogen in de zomermaanden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.