#Duurzaam Bouwen

Energieneutraal met Internet of Things in de bouw

De overheid wil dat eind 2020 alle gebouwen energieneutraal zijn. Woningbouwverenigingen en gemeentes streven er dan ook naar nieuwe en bestaande woningen zo veel mogelijk energieneutraal of energieleverend te maken. Het gebruik van IoT is daarvoor van cruciaal belang, stelt QNH Consulting in haar whitepaper ‘Aan de slag met Internet of Things in de bouw: Energieneutraal de toekomst tegemoet’.

Met Internet of Things (IoT) worden sensoren in woningen aan elkaar en aan het internet gelinkt, waardoor het mogelijk is om vanaf elke locatie bijvoorbeeld het energieverbruik, de energieopbrengst, de temperatuur, de vochtigheidsgraad en de staat van het materieel te meten. Verbruik is hierdoor eenvoudiger te monitoren en aan te passen, en het onderhoud kan slimmer worden ingepland. Ruimtes kunnen bijvoorbeeld separaat worden verwarmd en ook kan worden vastgesteld wanneer hout- of betonrot begint te ontstaan, waardoor er tijdig actie kan worden ondernomen. Dit draagt bij aan het terugdringen van kosten, het vergroten van duurzaamheid en de bewustwording van energieneutraal wonen.

Sjoerd Hobo, directeur van QNH Consulting Midden: “Wanneer de woning al direct bij de bouw wordt geoutilleerd met sensoren wordt het realiseren van energieneutraal wonen een stuk eenvoudiger. Er bestaan al veel losse apps, maar een centraal platform waar alle data samenkomt geeft inzicht in de gehele keten. Bewoners kunnen hun gedrag aanpassen, het bouwbedrijf kan op tijd onderhoud plegen en woningcorporaties kunnen onregelmatigheden preventief opsporen. Bovendien kan de gemeente op slimme en efficiënte wijze voldoen aan doelstellingen op het gebied van energieneutraal wonen.”

De whitepaper ‘Aan de slag met Internet of Things in de bouw: Energieneutraal de toekomst tegemoet’ is hier te downloaden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.