#Duurzaam Bouwen

Energieneutraal zonder warmtepomp

Een energieneutrale woning met voldoende isolatie heeft geen warmtepomp nodig. Dat stellen ing. Theo Smidt en Atty van de Brake in het boek ‘Eenvoudig duurzaam bouwen’. Bedoeld om bouwprofessionals en mensen met een duurzame levensstijl te inspireren.

Smidt richtte samen met een partner in 2004 het bedrijf Esdec BV op. In 2013 verkocht hij zijn belang en focust zich sindsdien op duurzaam bouwen. Door zijn jarenlange ervaring in de installatie, bouw en zonnepanelen(montage) heeft hij al experimenterend en rekenend het Enadco-bouwconcept uitgewerkt. En wat blijkt: het is mogelijk om energieneutraal te bouwen zonder warmtepomp. “Ik vertel geen sprookjes. Het is een kwestie van het energetisch goed uitrekenen. Dat doen maar weinig bouwprofessionals”, verklaart Smidt.

Geen warmtepomp

Het Enadco-bouwconcept is anders dan de meeste bouwconcepten door de duurzame keuzes: maximaal isoleren, zoveel mogelijk zonne-energie opwekken (hele dak vol), bij voorkeur met houtskeletbouw, elektrische verwarming en warm water, dampopen bouwen, goed ventileren én weinig installaties. Door deze keuzes is het toepassen van een warmtepomp niet nodig. Met name dat laatste is dan ook het grote verschil met vergelijkbare bouwconcepten. Het bouwconcept is inmiddels toegepast bij diverse woningen.

Stappen

In het boek ‘Eenvoudig duurzaam bouwen’ neemt Smidt de lezer mee in de stappen die moeten worden gemaakt bij energieneutrale nieuwbouw. Hij beschrijft de voor- en nadelen van keuzes die vooraf moeten worden gemaakt. Het resultaat is een nul-op-de-meter woning waar het comfortabel, warm en gezond wonen is. Een praktisch boek dus voor particulieren en ondernemers die bewust kiezen voor energieneutraal bouwen zonder warmtepomp. Om het simpel en betaalbaar te houden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.