#Duurzaam Bouwen

Energieprestaties in beeld met Energeyes

Het woongebouw aan de Daniël Stalpertstraat in Amsterdam. "De vraag werd al snel: wat kun je nog uit zo'n oud pand halen qua luchtdichtheid?” Foto: Intersell

Hoe maak je de juiste keuzes bij het verduurzamen van woningen? Is het bijvoorbeeld slim om een rij negentiende-eeuwse Amsterdamse huurwoningen in één keer naar nul-op-de-meter te renoveren? Of kun je beter in stappen naar je gewenste einddoel toe werken? En welk ambitieniveau is eigenlijk realistisch bij woningen in een wijk als – pak ‘m beet – De Pijp?

Energeyes is online rekensoftware die speciaal ontwikkeld is om verschillende verduurzamingscenario’s met elkaar te kunnen vergelijken. Energeyes rekent concepten door op basis van o.a. gebouwtype, installaties, infiltratie en isolatiewaarden.

De resultaten worden vervolgens gepresenteerd in een overzichtelijke en intuïtief werkende user interface. De software kan daarnaast ook de hoogte van de huidige energierekening analyseren en verklaren. Door vervolgens de ingevoerde gegevens over bijvoorbeeld de bouwkundige- en installatietechnische eigenschappen aan te passen, kan een renovatieconcept of een stapsgewijze aanpak worden ontwikkeld of verbeterd om de gewenste energieprestatie te realiseren. Zo kun je een goed onderbouwde, getrapte verduurzamingsroute uitstippelen. Bijvoorbeeld naar energieneutraal of aardgasloos in 2050, of eerder als je dat wilt. Alle betrokken partijen krijgen snel inzicht in de huidige situatie en de verschillende mogelijkheden. Doordat je een grondige, realistische analyse maakt is er veel minder kans dat je achteraf zegt: “Hadden we het toch maar anders gedaan…”.

Mede-ontwikkelaar Niels Sijpheer (EnergyGO): “Bij iedere investering in verduurzamen en verbeteren van woningen stellen we aan het begin dezelfde vragen. Maar de antwoorden zijn bij ieder project anders. Er zijn altijd unieke factoren waar je rekening mee moet houden. Om toch in elke situatie tot de beste aanpak te komen, is scherp inzicht in voor- en nadelen van mogelijkheden en scenario’s nodig. De tijd van ‘je moet het gewoon zó aanpakken’ is voorbij.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Amsterdams woongebouw

Aan de Daniël Stalpertstraat in De Pijp staat een typisch Amsterdams woongebouw, bouwjaar 1876. Het casco bestaat uit gemetselde gevels, houten vloeren en een houten dakconstructie. Woningcorporatie De Alliantie heeft meerdere losse panden van dit type in deze wijk. Om dit bezit weer op een niveau te krijgen zodat exploitatie gedurende 20 tot 40 jaar mogelijk is, heeft de Alliantie vier jaar geleden een tender uitgeschreven.

Bouwbedrijven Intersell en Buitenhuis zijn sinds die tijd betrokken bij het technisch op orde brengen van de woonvoorraad van De Alliantie in de Oude Pijp. “Als ketenregisseur willen we meer kennis opdoen met dergelijke projecten. Het is deels ook een zoektocht naar standaard werkwijzen voor de energietransitie”, aldus Jaco van ’t Hof, projectleider bij Intersell.

Kieren dichten, efficiënt ventileren en isoleren

Nadat De Alliantie en Intersell zo’n twee jaar hadden samengewerkt aan ’standaard’ panden werd de lat hoger gelegd dan ‘Label B en Rc 2,5’. Na diverse verkenningen werden een aantal nieuwe combinaties van maatregelen bedacht. De voor- en nadelen van de verschillende aanpakken werden met behulp van de Energeyes software beoordeeld – nadat eerst de bestaande situatie energetisch in kaart was gebracht. “We hebben veel profijt gehad van de resultaten die daar uit rolden. Je kan goed zien wat zoden aan de dijk zet en wat niet. Wat wel bijzonder is, is dat we daardoor nu de lat hoger gaan leggen wat betreft luchtdichtheid. De vraag werd al snel: wat kun je nog uit zo’n oud pand halen qua luchtdichtheid?” aldus Van ’t Hof.

Ook kregen De Alliantie en Intersell een helder inzicht in het vervolgtraject; wat is het meest logische scenario om op termijn aardgasvrij, of bijvoorbeeld energie-neutraal te worden? “Wat we weten is de ambitie van De Alliantie: CO2-neutraal in 2050. Wat we ook weten is dat er zeer waarschijnlijk geen warmtenet komt in deze wijk. Een all electric oplossing ligt dan voor de hand,” meent Van ‘t Hof.

Frits Stoffels, de projectleider van De Alliantie is het daarmee eens: “Voorlopig blijft de gasketel zitten, maar op termijn kan deze gemakkelijk weggehaald worden. De Alliantie krijgt zo de tijd om de markt te volgen en op termijn nieuwe keuzes te maken gebaseerd op de nieuwe situatie – niet op de huidige situatie.”

Geen spijt

Met Energeyes kan het no-regret principe goed in de praktijk worden gebracht. No-regret wil zeggen dat alle maatregelen die je nu neemt compatible zijn met aanvullende maatregelen die in de toekomst nog nodig zijn. Dat wil niet zeggen dat je met Energeyes een glazen bol in handen hebt. Niels Sijpheer: “Spijt helemaal uitbannen kan niet, maar je kunt de kans op spijt sterk verlagen door inzichtelijk te maken welke stappen logisch op elkaar aansluiten. Als er nog een prima gasketel in een gebouw aanwezig is, dan is het echt verstandig om eerst de gebouwschil en de ventilatie naar nieuwbouwkwaliteit of beter te brengen. De woning wordt dan weer comfortabel en energiezuinig, en dat maakt huurders blij. Je bent dan ook voorbereid op verwarmen met lage temperatuur. Dat is handig als je op termijn de gasketel inwisselt voor bijvoorbeeld een warmtepomp.”

Abonnementen en cursus

Energeyes is sinds 1 februari beschikbaar op abonnementenbasis (vanaf 39,95 euro per maand). Zie www.energeyes.nl

Ook is er de cursus ‘Rekenen aan energiestromen en concepten voor woningen’, waarin de mogelijkheden van Energeyes worden belicht. De eerstvolgende cursusdata zijn 13 maart en 17 april 2019 . Zie academy.energygo.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.