#Duurzaam Bouwen

Energieproeftuin voor meest optimale combinatie

DeltaWonen, bouwer Trebbe en Loohuis Installatiegroep starten deze maand met de aanpak van 46 woningen in de wijk Berkum in Zwolle. In de negen woningblokken worden verschillende combinaties van energiebespaarders, energie-opwekkers en energieopslag-methoden getest. Doel: onderzoek doen naar de meest optimale combinatie.

In woningverbeteringsproject ‘De Energieproeftuin’ worden verschillende combinaties van zonnepanelen, methodes voor energieopslag en isolatiemogelijkheden toegepast. Zo worden er accu’s, warmtepompen en speciaal isolerend glas geplaatst. Het energieverbruik wordt gemonitord, waardoor kan worden beoordeeld welke combinatie het beste resultaat oplevert. Criteria hierbij zijn: kosten, plaatsings-, onderhouds- en gebruikersgemak, energiebesparing en energiebewustwording. De woningen in Berkum zijn goed geschikt voor dit project, omdat het om dezelfde woningen gaat, allemaal gebouwd in de jaren 60. Dit maakt de resultaten goed vergelijkbaar. Vanaf januari 2018 start de periode waarin de aangebrachte maatregelen gemonitord worden.

Minimaal label B in 2024

Landelijk is de ambitie om ervoor te zorgen dat alle woningen in 2020 gemiddeld een B-label hebben. DeltaWonen gaat verder in deze ambitie: in 2024 moet haar woningvoorraad minimaal een energielabel B hebben. De woningen die het hier betreft, hebben op dit moment allemaal een E, F of G label en zijn daarmee niet energiezuinig. Na de woningverbetering hebben alle woningen een A+, A++ of zelfs A+++ label. Evert Leideman, directeur-bestuurder van DeltaWonen: “Onze ambitie na 2020 gaat veel verder dan dat alle woningen een label B hebben. Een volgende stap is alle woningen gasloos of energieneutraal. Daarop sorteren we voor met deze pilot.”

Samenwerking

DeltaWonen, Trebbe en installatiebedrijf Loohuis deden het afgelopen jaar uitvoerig onderzoek naar verschillende verduurzamingsmethoden. Daarbij is ook een vertegenwoordiging van bewoners betrokken. De 46 woningen worden in december opgeleverd. Medio oktober organiseren DeltaWonen en Trebbe samen een symposium om ook met collega corporaties, -bouwers en andere partners stil te staan bij de mogelijkheden en ontwikkelingen om bestaande sociale huurwoningen te verduurzamen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.