#Duurzaam Bouwen

Energietransitie thema op Building Holland

Energietransitie is één van de centrale thema’s tijdens Building Holland 2019 van 9 tot en met 11 april in RAI Amsterdam. Aan het woord een drietal partners van Building Holland die hun visie delen. Rode draad is dat energietransitie alleen gaat slagen als we binnen de bouwsector focussen op innoveren en industrialiseren.

Nieuwe technieken

Duurzaam Wonen Holland (DWH) is partner van Building Holland en richt zich op de verduurzaming en vergroening van de particuliere en zakelijke markt in vastgoed. Directeur John Braas van DWH: “We kijken vooral naar nieuwe technieken, want naar onze mening zijn de huidige bouwtechnieken veel te conservatief.”

Als voorbeelden noemt Braas The Power Tower, een thuisbatterij van gerecyclede hybride accu’s en Aero-Term, een innovatieve reflectiecoating van slechts 1 millimeter dik. “Nieuwe innovatieve producten zijn er genoeg. Het grootste probleem is dat de meeste huishoudens het geld er niet voor over hebben, of simpelweg niet willen investeren in deze nieuwe technieken. Voor bedrijven is het de uitdaging om een verdienmodel te ontwikkelen en inzichtelijk te maken wat het voordeel is van de investering.”

Prefab de uitkomst

Een andere partij die zich nadrukkelijk manifesteert op het gebied van klimaatoplossingen is Ferolli Nederland. Het bedrijf levert producten die het binnenklimaat veraangenamen en heeft een eigen fabriek en ontwikkelafdeling in Italië. In dat land is men veel minder afhankelijk van gas en daardoor is er al veel kennis van all-electric-apparatuur. De omslag naar ‘gasloos’ is zo eenvoudiger te maken. Het bedrijf verkoopt op dit moment op de Nederlandse markt al meer warmtepompen dan traditionele cv-ketels.

Marketing manager Alexander Beenen: “Maar wij zien dat de markt nog niet zo ver is. 90 Procent van de installateurs is nog niet ingesteld op de transitie die eraan zit te komen. Installateurs willen nog steeds graag de traditionele cv-ketel installeren, simpelweg omdat ze die techniek onder de knie hebben. Maar omdat we steeds minder technisch geschoolde installateurs hebben, moeten we er naar toe dat we prefab gefabriceerde apparatuur gaan leveren. Stekker erin en klaar. Dat is de grootste uitdaging als je het hebt over de energietransitie die voor de deur staat.”

Volgende stap: industrialiseren

Ook FactoryZero is volop bezig met de energietransitie. Directeur Jan Willem van de Groep is ervan overtuigd dat binnen 20 jaar alle Nederlandse huishoudens in een energieneutrale woning kunnen wonen. “We hebben bijvoorbeeld een plug en play-energiemodule ontwikkeld voor renovatie en nieuwbouw, iCEM. Deze module omvat verwarming, warm water, ventilatie en een inverter. Het hele product wordt in de fabriek gebouwd, inclusief de dakafwerking. Hiermee garanderen we een energieneutrale woning.”

Van de Groep spreekt bij zijn concept liever niet over prefabricage, maar over fabricage. “Prefabricage vindt plaats in een overdekte bouwplaats en impliceert dat je op de bouwplaats nog van alles moet doen. Voor ons product zijn de werkzaamheden op de bouwplaats geminimaliseerd.” Natuurlijk weet ook Van de Groep dat hij niet de hele Nederlandse markt kan bedienen, maar hij ziet soortgelijke ontwikkelingen bij andere bedrijven. “We gaan steeds verder richting industrialisatie van de bouw. We moeten af van de traditionele scheiding tussen installatie en bouwkundig werk. Ik noem het tekort aan vakmensen een zegen, maar dan moeten we wel industrialiseren.”

Building Holland wordt van 9 tot en met 11 april gehouden in RAI Amsterdam. Hier worden drie dagen lang actuele thema’s zoals digitalisering in de bouw, energietransitie en circulariteit belicht. Ook zijn er drie innovatieboulevards waar alle nieuwe ontwikkelingen en trends worden getoond.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.