#Duurzaam Bouwen

Factsheet MPG en consequenties woningbouw

Hoe werkt de MPG en wat zijn de consequenties voor de woningbouw? Waar moeten ontwerpers, bouwers en installateurs op letten bij het ontwikkelen van zeer energiezuinige woningen die tevens voldoen aan de MPG? Het Lente-akkoord heeft het op een rij gezet in de factsheet Op weg naar circulaire
woningbouw; Zeer energiezuinige nieuwbouw en de MPG-regels.

Per 1 januari 2018 wordt een grenswaarde voor de milieuprestatie van gebouwen (MPG) ingevoerd. Minister Ollongren heeft, na een pleidooi van het Lente-akkoord voor uitstel, per brief laten weten dat deze invoeringsdatum ongewijzigd blijft.

MPG = 1

De Milieuprestatie Gebouw geeft per gebouw aan wat de milieueffecten zijn van het gebruik van (bouw)materialen en installaties. Daarbij is voor nieuwbouwwoningen vanaf 1 januari 2018 de wettelijke eis gesteld op maximaal 1 euro per m2 bvo per jaar. Het is een eerste stap op weg naar circulaire woningbouw.

De MPG is slechts één van de eisen waar woningen aan moeten voldoen. Het is essentieel om integraal te kijken naar gezondheid en comfort, energie én milieu. Sommige maatregelen verhogen de energieprestatie, maar zijn ongunstig voor de MPG. Het is zaak om de juiste balans te vinden. De factsheet beschrijft praktische aandachtspunten.

Grondstoffenakkoord

De partijen in het Lente-akkoord – NEPROM, NVB, Bouwend Nederland, Aedes en NVTB – hebben in januari 2017 hun handtekening gezet onder het Grondstoffenakkoord. De bouwsector staat hiermee voor de taak om de milieu-impact van materiaalgebruik in de bouw vergaand te beperken. Op weg naar een circulaire economie in 2050.

Al in het Bouwbesluit van 2012 staat dat voor nieuwbouwwoningen de Milieuprestatie Gebouwen moet worden berekend. Vanaf 1 januari 2018 mogen gemeenten alleen een bouwvergunning verlenen als een MPG-berekening laat zien dat de grenswaarde wordt gehaald. De grenswaarde is nu nog niet streng, maar het ligt voor de hand dat die in de toekomst zal worden aangescherpt. Op deze manier krijgt het Grondstoffenakkoord concreet invulling.

1 reactie op “Factsheet MPG en consequenties woningbouw

  1. Geachte,
    Ben zelf bezig met eco bulding , zodus heb zeker intresse in lucht dicht bouw.
    Mvg Wolf Grosz +32495776040

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.