#Duurzaam Bouwen

Fundatie- en afdekvloeren van gerecycled beton

Afwerken Bio Bound betonvloeren voor Food Forum Floriade Almere (Foto: still uit de YouTube video)

Bio Bound en de Rutte Groep voorzien het Flevolandse paviljoen ‘Food Forum’ van fundatie- en afdekvloeren met beton waarvoor geen nieuw grind en zand is gebruikt. Het nieuwe beton wordt volledig gemaakt met oude, versleten betonproducten.

In april 2022 opent de gemeente Almere de deuren van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Strukton Civiel Worksphere bouwt één van de grote blikvangers: het ‘Food Forum’. Dit Flevolandse kenniscentrum brengt opleidingen, onderzoek, ontwikkelen en ondernemen op het gebied van stedelijke voedselvraagstukken bij elkaar.

100% hergebruikt grind en zand

Bio Bound levert in samenwerking met de Rutte Groep een fundatievloer met beton waarvoor geen nieuw grind en zand is gebruikt. Met behulp van een innovatieve breektechniek worden oude, versleten betonproducten teruggebracht naar hun oorspronkelijke fracties. Dit herwonnen grind en zand wordt opnieuw gebruikt in de fundatievloeren. Om de vloer de gewenste kleur te geven worden oude, gele bakstenen door het beton verwerkt. In totaal waren er 15 grote betonmixers nodig om de klus te klaren.

Biobased afdekvloeren

De afdekvloeren worden voorzien van een betonsamenstelling waaraan ook nog olifantsgras is toegevoegd. Dit olifantsgras (miscanthus) wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol en is bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen. Miscanthus is een plant die tijdens de groei bovenmatig veel COopneemt uit de lucht. Volgens BioBound vier keer zoveel als een bomenbos van gelijke grootte. Deze opgenomen COwordt voor langere tijd in het beton vastgelegd, waardoor CO voor langere tijd uit de cyclus wordt weggenomen.

Beton met olifantsgras werd al eerder toegepast in de begane grondvloer van het biobased kenniscentrum Biosintrum. De meeste toepassingen vindt het tot dusver in de openbare ruimte (zoals straatmeubilair, tegels en trappen).

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.