#Duurzaam Bouwen

Gedragscode Natuurinclusief Renoveren goedgekeurd

Woningen die een energieneutrale renovatie ondergaan met het NOM-keurmerk van Stroomversnelling worden vanaf 2 januari 2018 standaard voorzien van nestkasten. De hieraan ten grondslag liggende Gedragscode Natuurinclusief Renoveren is goedgekeurd door minister Schouten (LNV).

In deze kabinetsperiode wordt toegewerkt naar renovatie van 50.000 bestaande woningen per jaar, daarna worden het er 20.000 per jaar. Doel is dat alle 7 miljoen woningen in Nederland in 2050 energieneutraal zijn. Een groot deel van de bestaande woningen krijgt een NOM-renovatie of in ieder geval isolatie aan de buitenkant. Daardoor verliezen gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen hun habitat. Woningen worden namelijk zo goed geïsoleerd dat er geen ruimtes voor nestplaatsen overblijven. De Gedragscode Natuurinclusief Renoveren maakt natuurinclusief renoveren en bouwen tot standaard.

Inhoud gedragscode

Elke woning moet na een Nul op de Meter-renovatie broedplaatsen voor beschermde soorten bieden. De werkwijze is de afgelopen jaren al in een aantal NOM-projecten uitgeprobeerd. De geleerde lessen zijn in de gedragscode verwerkt. Het resultaat bestaat uit gedetailleerde afspraken over de werkwijze, zoals maatvoering en plaatsing van nestkasten. Ook wordt rekening gehouden met mogelijk bijzondere situaties, bijvoorbeeld als een zeldzame beschermde soort wordt aangetroffen. Doordat het bouwproces volledig transparant en voorspelbaar verloopt, worden vertraging bij de verduurzaming van woningen en onnodige hinder voor bewoners voorkomen.

Minister Schouten geeft op 8 januari 2018 tijdens een bijeenkomst van Stroomversnelling het startsein voor de gedragscode.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.