#Duurzaam Bouwen

Geen mensen, geen energietransitie

Het wordt vaak gezegd en nu zijn er ook cijfers die het onderschrijven: de krapte op de arbeidsmarkt is een bedreiging voor de energietransitie. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ABN Amro.

36% onvervulbare vacatures

De Nederlandse overheid stelt de komende jaren flinke bedragen beschikbaar voor de energietransitie. Deze miljarden hebben echter alleen effect als er ook mensen zijn om het werk te doen. En dat is niet zo: van alle vacatures die te maken hebben met de energietransitie, is 36% onvervulbaar volgens het rapport. In het eerste kwartaal van 2022 is de situatie op de arbeidsmarkt zelfs nog krapper geworden.

Gebrek aan installateurs

“Eind maart 2022 is zelfs bijna 21% van alle vacatures onvervulbaar volgens onze methode”, meldt het rapport. “Dit is een recordniveau. Niet eerder hebben wij in onze arbeidsmarktindicator, die teruggaat tot begin 2017, zo’n hoog percentage onvervulbare vacatures gezien.” Voor banen die te maken hebben met de energietransitie ligt dat percentage dus zelfs op 36%. De krapte speelt bijvoorbeeld bij e- en w-installateurs en monteurs van pv-panelen.

Van UWV naar installateur

Op verschillende plekken in het land zijn wel initiatieven om de krapte op te vallen, meldt ABN Amro. Zo worden in Groningen uitkeringsgerechtigden via het UWV in drie maanden opgeleid tot installateur van zonnepanelen. Maar er moet volgens de opstellers van het rapport nog veel meer gebeuren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.