#Duurzaam Bouwen

Gemeenten mogen in 2022 pv op daken verplichten

Gemeenten krijgen van 1 januari 2022 de mogelijkheid om pv-panelen op daken van gebouweigenaren te verplichten. Hiervoor moet de wet Besluit bouwwerken leefomgeving worden aangepast, verwoord in een conceptnota. Reageren op de wet kan door een internetconsultatie. Dit kan nog tot 5 februari 2021.

In 2019 onderzocht minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat al de mogelijkheid om gemeenten meer bevoegdheden te geven om het duurzaam gebruik van daken af te dwingen.

Voldoen aan BENG-eisen

Volgens de nota worden er geregeld grote nieuwe gebouwen gerealiseerd, zonder dat ze voldoen aan de BENG-eisen. Dat betekent dat ze niet verplicht hernieuwbare energie opwekken. Gemeenten en provincies zien het als een belemmering dat ze geen mogelijkheden hebben om daar aanvullend beleid en regelgeving over kunnen maken. Na deze wijziging hebben ze deze juridische bevoegdheid wel.

Volgend jaar in werking

In de conceptnota staat dat de wijzigingen naar verwachting op 1 januari 2022 in werking treden. Dit is gelijktijdig met de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving.

“Aangezien de wijzigingen in dit besluit op zichzelf bezien geen directe gevolgen voor burgers en bedrijven met zich meebrengen, is geen specifiek overgangsrecht voorzien. Gemeenten kunnen de in dit besluit opgenomen bevoegdheden vanaf het moment van inwerkingtreding inzetten”, aldus het ministerie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.