#Duurzaam Bouwen

Gevelklaar: keramisch afgewerkte prefab gevel

‘Gevelklaar’ heet het nieuwe initiatief van het Belgische baksteenbedrijf VanderSanden en de Nederlandse producent van prefab casco’s Spaansen. Een prefab betoncasco, inclusief in de fabriek verlijmde baksteenstrips. Doel van de samenwerking: de prefab woningbouw in een stroomversnelling brengen.

Binnen de nieuwbouw woningmarkt ligt de nadruk op een snelle, eenvoudige en efficiënte realisatie van bouwprojecten. Daarbij kijken aannemers en opdrachtgevers steeds vaker in de richting van prefabconstructies omdat deze een enorme tijdswinst bieden. Eenmaal op de bouwlocatie, worden deze casco’s in rap tempo gemonteerd.

Keramisch afgewerkte gevels

In samenwerking met Vandersanden kan Spaansen voortaan keramisch afgewerkte gevels toevoegen aan het bestaande beton casco. Met ‘Gevelklaar’. Ze gebruiken hiervoor het door Vandersanden ontwikkelde RoboBrick systeem om de steenstrips – eveneens van Vandersanden – te verlijmen op de isolatie van de betonnen wanden. Beide bedrijven geven een garantie van twintig jaar op de hechting van steenstrips op de isolatie van deze wanden.

Duurzame totaaloplossing

De voordelen van de innovatieve totaaloplossing ‘Geveklklaar’ zijn legio. De doorlooptijd van de bouw wordt aanzienlijk ingekort en ook de kosten en de CO2-uitstoot worden sterk gereduceerd. Doordat de buitenschil van de woning in een mum van tijd volledig gemonteerd kan worden, is er minder aanvoer van bouwmaterialen noodzakelijk waardoor de handelingen en transportbewegingen op de bouwplaats afnemen.

Steenstrips

Daar komt bij dat het gebruik van steenstrips, in plaats van een volle baksteen, een besparing aan grondstoffen en energie oplevert van maar liefst 60 procent. De steenstrips die worden gebruikt hebben immers een breedte van 2 cm, terwijl een traditionele gevelsteen 10 cm breed is. Met hetzelfde verbruik, kan er een groter geveloppervlak bekleed worden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.