#Duurzaam Bouwen

Gevels leasen: doorbraak circulaire geveleconomie

De ondertekenaars van de overeenkomst, waarbij de geleverde gevel eigendom blijft van de gevelbouwers.

Gevels die na de gebouwoplevering eigendom blijven van de gevelbouwers. VMRG, de brancheorganisatie voor gevels, heeft een overeenkomst op basis van erfpacht ontwikkeld die dit mogelijk maakt. Gevels leasen betekent een doorbraak in de circulaire geveleconomie.

De allereerste overeenkomst voor het leasen van gevels werd op 31 januari getekend voor een pilot-project op de Eneco EnergieCampus in Utrecht. Dit project wordt uitgevoerd in het kader van het Facade Identification System (FIS). Een systeem dat de VMRG samen met partners ontwikkelt. FIS maakt het mogelijk om een gevelelement, zoals een kozijn of deur, gedurende de hele levenscyclus identificeerbaar te maken. En hier digitaal informatie aan te koppelen. Het systeem bevordert een goede werking van een circulaire geveleconomie. Met de ondertekening blijven de te leveren gevelproducten voor de pilot in eigendom van de gevelbouwers.

Gevels leasen

Het leasen van tapijttegels, verlichting en liften is al langer mogelijk. Het leasen van een gevel kon tot nu toe niet, omdat dit een structureel onderdeel is van een gebouw. De erfpachtconstructie die nu samen met advocatenkantoor Houthoff is ontwikkeld, maakt nieuwe vormen van dienstverlening voor de gevelbranche mogelijk. Afgedankte gevels kunnen worden klaargemaakt voor hergebruik of worden gerecycled tot nieuwe gevels.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.