#Duurzaam Bouwen

Gevelsteen werkt als warmtewisselaar

Baksteenproducent Hagemeister ontwikkelde samen met de Hogeschool Münster de Energieklinker. De gepatenteerde gevelsteen werkt als een warmtewisselaar die zonnewarmte in de gevel omzet in energie voor het verwarmen van gebouwen (winter) en warmwater (zomer). Hij wordt gepresenteerd op de BAU in München.

De Energieklinker is tijdens de productie voorzien van een dunne frees, waarin leidingen worden gelegd. Door die leidingen circuleert een vloeistof die met een aggregaat gekoeld is. In een gevel met Energieklinkers wordt de zonnewarmte via de vloeistof in de leidingen onttrokken aan de baksteen en getransporteerd naar een warmtepomp.

Gevel als energiebron

Zo wordt een gemetselde gevel een eenvoudige warmtewisselaar die zonnewarmte aan gevels bruikbaar maakt als energiebron. In de winter voor het opwekken van warmte voor de verwarming van een gebouw, in de zomer voor de warmwatervoorziening. Uit onderzoek van de Hogeschool Münster blijkt dat op zonnige winterdagen het dagelijkse energiepotentieel per vierkante meter proefopstelling ligt tussen de 0,4 en 1,9 kWh (proeven uitgevoerd van januari 2014 – december 2015).

energieklinker-3De Energieklinker is volgens de producent eenvoudig te verwerken, brengt weinig meerkosten met zich mee en is vrij van beheer- en onderhoudskosten. Hagemeister presenteert de Energieklinker op de BAU in München (16 – 21 januari 2017). Hagemeister is op de BAU te vinden in hal A3, stand 312.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.