#Duurzaam Bouwen

‘Goed gebouw belangrijker dan PV’

PV-panelen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energie. Maar ze kunnen nooit een goed gebouw vervangen. Het gebeurt te vaak dat woningen worden gebouwd volgens de eisen van EPC 0,6 en vervolgens van extra PV-panelen worden voorzien om te voldoen aan de EPC-eis van 0,4.

Zowel Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs als Chiel Boonstra van Trecodome ageerden dinsdag in het webinar ‘Zinvol naar EPC 0,4’ tegen deze bouwpraktijk. Zij pleitten voor een veel meer toekomstbestendige bouw. Chiel Boonstra waarschuwde zelfs tegen de businesscases die momenteel worden gebouwd op basis van de salderingsregeling voor teruglevering van elektriciteit. Op termijn is die salderingsregeling niet vol te houden omdat het net geld zal blijven kosten en omdat in de winter alsnog stroom wordt gebruikt van goedkope kolencentrales.

Het webinar ‘Zinvol naar een EPC 0,4’ was georganiseerd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met Kingspan Unidek. Het webinar is hier terug te zien.

1 reactie op “‘Goed gebouw belangrijker dan PV’

  1. Een goed gebouw is de juiste basis, maar zonder pv draaien die goedkope kolencentrales niet alleen in de winter maar ook in de zomer. Het elekticiteitsnet is zowel met als zonder pv voorlopig nodig. Bij een goed gebouw denk ik meer aan het thermische ontwerp

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.