#Duurzaam Bouwen

Gratis software voor MPG-berekeningen

De MilieuPrestatie van Gebouwen (MPG) van een project berekenen? Adviesbureau DGMR stelt gratis software ter beschikking aan bouwbedrijven, architecten en adviseurs waarmee dit kan. MPGcalc bevat bovendien alle materialen en systemen die zijn opgenomen in de meest recente versie van de Nationale MilieuDatabase (NMD).

De MPG geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Voor nieuwbouwwoningen en nieuwe kantoorgebouwen die groter zijn dan 100 m² is het verplicht om een MPG-berekening te overleggen bij de aanvraag van de omgevingsvergunning. Per 1 januari 2018 geldt voor de MPG een maximum schaduwprijs van 1,00 euro per m² BVO per jaar. Deze eis wordt de komende jaren steeds verder aangescherpt. Hoe lager de MPG, hoe duurzamer immers het materiaalgebruik.

Bouwplannen integraal bekijken

De MPG zal naast de EPC een steeds belangrijkere factor worden om de totale milieubelasting van een gebouw te reduceren. Maatregelen die gunstig zijn voor de EPC, zijn vaak ongunstig voor de MPG en omgekeerd. Zonnecellen of een dikker isolatiepakket verbeteren bijvoorbeeld de EPC, maar verslechteren de milieuprestatie. Dit betekent dat er steeds meer aandacht moet worden besteed aan duurzame materiaalkeuzes tijdens de ontwerpfase. Met MPGcalc kunnen aannemers, architecten en adviseurs nu al integraal naar de milieubelasting van hun bouwplannen kijken. Jourdain Martens, salesmanager bij DGMR Software, verwacht dat ook zeker veel aannemers deze berekeningen zullen gaan maken. “Het zit dicht tegen kostencalculatie aan, wat betreft methodiek.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Een gratis licentie is aan te vragen op www.mpgcalc.nl. DGMR verstrekt een handige snelstartgids voor gebruikers van MPGcalc.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.