#Duurzaam Bouwen

Groeiend protest: ‘bio-materialen benadeeld in MPG’

De rekenmethodieken die worden gebruikt voor het berekenen van de
milieubelasting van bouwmaterialen benadelen bio-materialen zoals hout, hennep, vlas, bamboe en lisdodde. Een groeiende groep bouwbedrijven, ontwikkelaars, opdrachtgevers, architecten en adviseurs komt in opstand en heeft het manifest ‘Een eerlijk speelveld voor een duurzamer Nederland’ ondertekend.

Aanjager van het manifest is Norbert Schotte, Manager Innovatie & Duurzaamheid bij VORM, die het opstelde als reactie op berichtgeving in Cobouw van vorige week. Wetenschapper Pablo van der Lugt en Mantijn van Leeuwen, directeur van het NIBE, uiten daarin hun ongenoegen over de MPG. Schotte vond direct 12 grote partijen uit de bouwbranche als medestander. Inmiddels is het aantal ondertekenaars gegroeid naar ruim 80 en zijn er door D66 Kamervragen gesteld.

CO2-opslag niet meegerekend

De kern van het manifest is dat CO2-opslag door gebruik van biomaterialen momenteel niet goed wordt meegewogen in de MKI/MPG berekening. CO2-opslag van hout zou een tijdelijk karakter hebben. “Daarbij wordt over het hoofd gezien dat we de komende decennia forse CO2-reductie stappen moeten maken. Doordat biomaterialen CO2 opslaan is er dubbele winst: CO2 wordt uit de lucht gehaald en voor langere tijd opgeslagen, daarnaast is er geen sprake van uitstoot door de productie van een fossiel alternatief. De CO2-uitstoot bij de productie van ‘fossiele materialen’ wordt ook fors bevoordeeld omdat die vrijwel niet meegerekend wordt als er aan het eind van de levensduur een vage herbestemming wordt benoemd. De dubbele benadeling van biomaterialen is niet uit te leggen aan navolgende generaties. Het klopt feitelijk ook niet.”

Meer voordelen bio-materialen

Als CO2-opslag wordt meegewogen in de MPG berekening, is het zelfs mogelijk om ‘MPG-negatief’ te gaan bouwen, aldus de schrijvers van het manifest. Naast CO2-reductie heeft biobouw andere positieve effecten. Zo blijkt dat het aantal transportbewegingen minder is dan traditionele bouwmaterialen, wat gunstig is voor de stikstofemissie. Ook dragen houtconstructies bij aan een gezonder binnenklimaat door hun vocht- en warmt regulerende eigenschappen. Een ander belangrijk aspect is dat het telen van bouwgewassen kan bijdragen aan nieuwe verdienmodellen voor de Landbouw.

Lees het manifest hier. Wie het wil steunen kan een bericht sturen naar Norbert Schotte, Manager innovatie en duurzaamheid VORM, n.schotte@vorm.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.