#Duurzaam Bouwen

Groene Bouwketen voor biobased bouwen

Twee jaar geleden kondigde ORGA architect uit Nijmegen plannen aan voor een eigen biobased bouwbedrijf. Sinds april vorig jaar is ORGA bouw een feit. Renée Petiet van ORGA branding noemt ORGA bouw de eerste stap in de realisatie van de Groene Bouwketen, een concept waarin alle ketenpartners biobased worden opgeleid en transparant samenwerken. Dat het concept in een behoefte voorziet, bewijzen de projecten.

Als modern ecologisch architectenbureau liep ORGA architect uit Nijmegen steeds tegen de traditionele bouwsector aan. “Er waren vaak problemen op het gebied van samenwerking, materiaal en klantvriendelijkheid”, zegt Renée Petiet, directeur van ORGA branding en verantwoordelijk voor de marketing. “De bouwsector is een lappendeken van aannemers, onderaannemers, installateurs en constructeurs. Met zoveel schakels is de kans op fouten groot. Ook merkten we dat de onderaannemers vaak niet biobased kunnen of willen bouwen.”

Als voorbeeld noemt Petiet het Faay KBL-stekkersysteem, waarbij de bekabeling in een metalen goot achter de plint is weggewerkt. Dit systeem is 25 procent goedkoper dan het trekken van pvc-buizen. Toch wil de installateur er niet aan, omdat hij dan minder uren kan schrijven. Met de komst van ORGA bouw, de eerste biobased aannemer van Nederland, behoren die problemen tot het verleden.

Experts biobased bouwen

ORGA bouw vormt de eerste stap in de richting van de Groene Bouwketen, een concept waarbij de ketenpartners worden opgeleid op gebied van biobased bouwen en transparant met elkaar en de opdrachtgever samenwerken. “Met een keten van biobased bouwexperts kun je alles beter op elkaar afstemmen, wat fouten voorkomt. Ook kun je elkaar makkelijker overtuigen van de mogelijkheden en je kunt dingen standaardiseren wat kostenbesparend werkt”, licht Petiet toe. “Bovendien ontzorgt de Groene Bouwketen. De opdrachtgever weet dat hij te maken heeft met duurzaamheid minnende experts die met hem meedenken en precies doen wat hij nodig heeft. Dat geeft rust.”

 

Vertrouwen

ORGA bouw is een zelfstandig bedrijf dat wordt geleid door Patrick Schreven (lees hier meer over Schreven en de werkwijze van ORGA Bouw). Zijn werkwijze is totaal anders dan die van een traditionele aannemer. Na de eerste ontwerpfase schuift hij bij aan de ontwerptafel om het plan technisch te optimaliseren. Vervolgens maakt hij een offerte. Het budget van de opdrachtgever krijgt hij daarbij niet te zien. Omdat iedereen om de tafel zit en de tekeningen technisch gescreend zijn, is die offerte reëel. “Traditionele aannemers concurreren op de prijs en gaan uit van de goedkoopste materialen en oplossingen. Als een opdrachtgever iets anders wil, wordt dit als meerwerk doorberekend. De offerte van de biobased aannemer is vast en wordt in principe niet hoger”, legt Petiet uit.

Daarnaast werkt ORGA bouw met open begrotingen. Alles wat over is, wordt gedeeld met de opdrachtgever en verdwijnt niet, zoals in de traditionele bouw, in de zak van de aannemer of onderaannemer. “Zo creëren we vertrouwen tussen aannemer en opdrachtgever. Traditionele aannemers zijn gericht op geld verdienen en hebben een uitknijpmentaliteit. Bij ons staan kwaliteit, plezier in het werk, vakmanschap en een fijne samenwerking voorop. Maar nog belangrijker is een ontwerp dat technisch, financieel en innovatief haalbaar is.”

Enthousiast over biobased bouwen

ORGA bouw werkt met lokale onderaannemers en een uitvoerder uit het eigen circuit die door Schreven wordt aangestuurd. “Als ze weten dat ze een klus krijgen, willen onderaannemers graag meedoen en cursussen volgen. Ze raken zelfs enthousiast over bouwen met houtvezel en vlasisolatie. Het brengt hun ambachtsgevoel weer naar boven”, volgens Petiet.

Opdrachtgevers van ORGA architect zijn niet verplicht om ORGA bouw als aannemer te nemen. “Ze mogen gerust met een ander in zee gaan. Het voordeel van ORGA bouw is, dat de opdrachtgever en de architect geen zorgen hebben. Het definitieve ontwerp is immers reëel, de bouw blijft binnen budget, binnen de tijd en alles is gegarandeerd duurzaam en van goede kwaliteit. Bovendien is de bouwplaats netjes en zijn de mensen die er werken vriendelijk en vakbekwaam.”

Ook andere architecten kunnen met ORGA bouw samenwerken. Petiet: “Voor ons betekent dat natuurlijk concurrentie, maar tegelijk is het een stimulans om te blijven innoveren.”

Groene makelaar

De Groene Bouwketen omvat meer dan een moderne, ecologische ontwerper en biobased bouwpartners. Ook de hypotheekverstrekker en makelaar horen in de keten thuis. “Op dit moment werken we samen met de Triodos Bank. In de toekomst willen we onze projecten financieren met een groene hypotheek of alternatieve financieringsvormen als crowdfunding.

En in plaats van twee makelaars die mensen tegen elkaar op laten bieden, willen we een groene makelaar in het leven roepen, die bemiddelt tussen zowel koper als verkoper. Niet de huidige marktwaarde en geld, maar de toekomstige, duurzame waarde en de gunfactor spelen hierin de belangrijkste rol.”

Tot slot ziet Petiet een belangrijke rol voor groene marketing weggelegd. Tijdens de bouw is een nette bouwplaats met vriendelijke vaklui bepalend voor de uitstraling, maar na oplevering is een doelgroepgerichte, groene campagne nodig. “Onze marketingtak ORGA branding kan daarbij helpen”, zegt Petiet. “Zo werven we voor een buitenschoolse opvang in de Ooipolder meer kinderen door het duurzame gebouw en de natuurlijke omgeving als marketinginstrument in te zetten.”

Beeld: Orga bouw

Dit artikel stond in september 2014 in Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.