#Duurzaam Bouwen #Instagram

Hergebruikte spanten ‘ultiem voorbeeld circulair bouwen’

Eberhard Dijkhuis bij een van de hergebruikte spanten. “Deze tikken alle drie aspecten van circulair bouwen aan.” (Foto: Paul Diersen)

De draagconstructie van het nieuwe kantoor van kunststoffabrikant RPP in Nieuwleusen is deels opgebouwd met hergebruikte gelamineerde houten spanten. Voor aannemer Eberhard Dijkhuis het summum van circulariteit. Ze krijgen in het kantoor al hun ‘derde leven’.

“Bij circulair bouwen zie ik drie stromingen”, zegt de directeur van het gelijknamige aannemersbedrijf uit Hardenberg. “(1) Nieuw materiaal demontabel aanbrengen. (2) Materiaal dat anders afval zou zijn weer hergebruiken, om te voorkomen dat het afval wordt. (3) De ecologische kant, door natuurlijke materialen toe te passen die hernieuwbaar zijn.”

De houten spanten “tikken ze alle drie aan”, legt hij uit. “Want (1) ze zijn met schroeven bevestigd, dus demontabel. (2) Ze zouden anders afval worden, maar zijn nu hergebruikt. (3) Ze zijn ecologisch. De geschaafde oude balken, daar zie je bijna niks aan. En ze zijn niet minder in kwaliteit. Voor mij is dit het ultieme voorbeeld van circulair bouwen. Alle drie genoemde stromingen zijn wat mij betreft relevant. Je kunt er één kiezen, maar het beste is gewoon alle drie. Met hout kan dat heel goed.”

Derde leven

De spanten komt van De Groot Vroomshoop. Voor de bovenverdieping zijn dat nieuwe, maar beneden zijn een aantal spanten gebruikt die er al twee levens op hebben zitten. “In hun eerste leven zijn ze toegepast in een tankstation en in hun tweede leven in onze bedrijfshal”, laat accountmanager René Jansen van De Groot Vroomshoop weten.

Het kantoor van RPP wordt circulair gebouwd met zoveel mogelijk ecologische en gerecyclede materialen.

Lees het hele artikel over de bouw in de komende editie van Aannemer die 8 oktober verschijnt.

Circulaire bedrijfshal

Dijkhuis tekende ook voor de – eveneens circulaire – naastgelegen bedrijfshal van RPP, opgetrokken in houtskeletbouw gevuld met cellulose en een geopolymeerbetonvloer. Het artikel daarover uit Aannemer is hieronder te lezen.

Meer hergebruikte spanten

Voor De Groot Vroomshoop is het niet het enige project waar hergebruikte spanten worden ingezet. Spanten van de voormalige ijsbaan, kartbaan en discotheek Harders Plaza in Harderwijk zijn opnieuw gebruikt bij de bouw van de nieuwe bedrijfshal van Colpro Building Solutions in Almelo.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.