#Duurzaam Bouwen

Het woord ‘duurzaamheid’ is dood, hoera!

Het woordje ‘duurzaamheid’ kan niet meer, roepen marketingdeskundigen deze week in de Volkskrant. Het woord heeft zijn betekenis verloren en consumenten trappen er niet meer in.

Laten we dat woord ook in de bouw met onmiddellijke ingang vermijden. Het aantal persberichten dat de redactie de afgelopen jaren werd toegestuurd met dit woord er in is gigantisch. Elke week werd wel ergens in Nederland het duurzaamste kantoor aller tijden opgeleverd, of de duurzaamste woning, zo leek het. Maar duurzaam volgens welke maatstaf? Toegegeven: we zijn hier als redactie zelf deels schuldig aan. Het ontbreekt vaak simpelweg aan tijd om helemaal uit te zoeken volgens welke norm nu een gebouw of product duurzaam is.

Daarom mijn journalistieke voornemen voor 2014: het vermijden van dit betekenisloze containerbegrip. Of het in ieder geval beter duiden. Duurzaam? Hoezo, duurzaam?

Eenzelfde soort wazigheid is overigens al ontstaan bij alle begrippen die met de woorden neutraal en nul te maken hebben. Nul is weliswaar al veel concreter – die 0 staat immers ergens voor – maar ook op dat gebied vliegen de definities je om de oren. Daarom leek het mij naar aanleiding van de oplevering van de eerste Energienotanul-woningen van Volker Wessels een goed idee om ze eens op een rij te zetten, met enige hulp van Onno Dwars van Volker Wessels Vastgoed. In de hoop dat het enige duidelijkheid schept en u als bouwer door de bomen het bos blijft zien.

Proefnummer? Klik hier voor een exemplaar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.