#Duurzaam Bouwen

Hoogwaardige secundaire grondstoffen voor circulaire kalkzandsteen

Links directeur Calduran Mark Burger met een voor 40 procent circulair blokje kalkzandsteen. Gemaakt van het slooppuin van GP Groot, in de handen van directeur Ronald Balvers.

Om de aanvoer van hoogwaardige secundaire grondstoffen voor circulaire kalkzandsteen te garanderen en te optimaliseren, hebben Calduran kalkzandsteen en GP Groot recycling de handen ineengeslagen. Het resultaat: Calduran Caldubo.

Bij de productie van Calduran Caldubo-elementen is 40 procent van het grove toeslagmateriaal vervangen door gerecyclede granulaten van kalkzandsteen en beton. Van deze 40 procent is minimaal 50 procent afkomstig van de sloop van gebouwen en maximaal 50 procent kalkzandsteenpuin afkomstig van productieafkeur of zaagafval van passtukken.

Lage milieukostenindicator

“Op dit moment is meer dan de helft van de dragende wanden in de woningbouw van kalkzandsteen”, verduidelijkt productmanager Hand Verkleij het initiatief. “Uit onderzoek van NIBE blijkt dat de milieukostenindicator van kalkzandsteen verreweg het laagst is in vergelijking met de meest gebruikte wandsystemen van 10 centimeter dik. Door het gebruik van steeds meer circulaire grondstoffen in kalkzandsteen, zoals bij Calduran Caldubo, biedt het bouwmateriaal daarnaast enorm veel mogelijkheden op weg naar een volledig circulaire bouweconomie.”

Een vak apart

Het inzamelen en gebruiksklaar maken van hoogwaardige granulaten uit kalkzandsteen en beton is echter een vak apart. Verkleij: “Daarom zijn we voor dat deel van het Caldubo-productieproces een samenwerking aangegaan met GP Groot recycling. Dat heeft goede contacten met bouw- en sloopbedrijven en al de nodige ervaring met het recyclen van bouwafvalstromen.”

Nieuwe grondstof

Ronald Balvers, directeur van GP Groot recycling: “We zamelen op zes locaties in Nederland betonpuin en kalkzandsteen in. Dit kan als nieuwe grondstof voor Caldubo worden aangeleverd als het aan de strenge kwaliteitseisen en innameprotocollen van het Calduran-laboratorium voldoet. Door continu te investeren in nieuwe inzamel-, sorteer- en verwerkingsmethoden wordt de door ons aangeleverde materiaalstroom steeds hoogwaardiger. Als Calduran hier vervolgens nieuwe kalkzandsteen elementen met een steeds hoger aandeel circulaire grondstof mee produceert, maken we samen de cirkel rond.”

Caldubo

Calduran Caldubo-elementen voldoen aan de kwaliteitseisen volgens het KOMO-certificaat voor kalkzandsteen en aan de normen voor uitloging gesteld in het Besluit Bodemkwaliteit. Ze worden projectmatig geleverd in uiteenlopende diktes en druksterkteklasses.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.