#Duurzaam Bouwen

Hout voor tweederde duurzaam geproduceerd

Het aandeel duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt is gestegen van 13,3% in 2005 tot 65,7% in 2011. Dat blijkt uit een recente marktmeting van Probos in opdracht van de Rijksoverheid.

Het volume op de markt gebrachte houtproducten dat geldt als duurzaam geproduceerd – volgens de regels die de Nederlandse overheid hanteert bij duurzaam inkopen – is in totaal 3.863.329 kubieke meter rhe. Rhe staat voor rondhoutequivalent: een kubieke meter rondhoutequivalent is de hoeveelheid rondhout die nodig is om een bepaalde hoeveelheid van een product te maken. Dat is 65,7% van de totale voorraad hout- en plaatmateriaal op de Nederlandse markt. Het aandeel FSC-hout is 23,7%, het aandeel PEFC ligt op 42,0%.

Productgroepen

Grote verschillen zijn er wel tussen verschillende productgroepen: zo is van het gezaagd naaldhout 85,9% aantoonbaar duurzaam geproduceerd. Voor gezaagd tropisch loofhout ligt dit op 39%, voor gezaagd gematigd loofhout op 22,8% en van het plaatmateriaal is iets meer dan de helft (51%) aantoonbaar duurzaam geproduceerd.

De bouw en GWW verwerkten in 2011 66% van het totale volume aan hout met certificaat voor duurzaam bosbeheer.

Voor het rapport van Probos klik hier.

 

 

 

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.