#Duurzaam Bouwen

HOUTbaar: modulaire houtbouw op grote schaal

TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep introduceren HOUTbaar. Een nieuw concept dat modulaire woningbouw in hout op grote schaal mogelijk maakt. Op dit moment worden de eerste prototypes gemaakt in twee varianten: HOUTbaar HUIS en HOUTbaar LOFT.

Het concept HOUTbaar is ontstaan als antwoord op de grote vraag naar meer woningen én duurzaam en betaalbaar wonen. Rudy van Gurp, hoofd van TBI Woonlab – waar de TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep samen met de scale-ups Sustainer Homes en The New Makers deel van uitmaken: “Modulair bouwen in hout is nu nog een uitzondering, maar niet meer voor lang. Daarvan zijn wij overtuigd. We zochten naar oplossingen om dit opschaalbaar en dus betaalbaar te maken voor corporaties en beleggers in het middensegment. Samen met partners Sustainer Homes en The New Makers hebben we de krachten gebundeld. HOUTbaar is ons antwoord. Op weg naar een wereld waarin we niets meer verspillen en vervuilen.”

Twee varianten

Van HOUTbaar zijn er twee varianten. Een eengezinswoning en een loft. De loft is 3,5 meter breed, waardoor er exact drie huizen in plaats van twee naast elkaar passen op een kavel. Een loft telt 32 vierkante meter woonoppervlakte. “Die is ontwikkeld voor starters en singles. Maar we maken hem zo dat je hem makkelijk kunt uitbreiden naar 80 vierkante meter met twee verdiepingsvloeren,” vervolgt Van Gurp.

Twee principes

Het concept HOUTbaar is gebaseerd op twee principes: 1) hout is CO2-positief en hernieuwbaar bouwmateriaal. En 2) hout is geschikt voor échte systeembouw, waarbij je het hele huis volledig remontabel maakt. “In het geval van HOUTbaar HUIS hebben we het dan over een reusachtige legosteen, een slimme bouwmodule waar alles wat je voor woningbouw nodig hebt al kant-en-klaar in zit. We hebben daarmee de ideale standaard gezinswoning ontwikkeld: alle kennis en data van de samenwerkende TBI-ondernemingen zijn daarin verwerkt.”
Bij HOUTbaar LOFT bestaat de remonteerbaarheid uit slimme, mecano-achtige verbindingen, waardoor je allerlei houten componenten eindeloos in- en uit elkaar kunt klikken. Daarmee maak je niet alleen het huis zelf, maar óók het hele interieur flexibel, vernieuwbaar en vervangbaar. Zo kun je vloeren, trappen en wanden simpelweg inklikken.

Eerste vier woningen

In de Nieuwe Es in Hengelo worden de eerste vier houten rijwoningen met vier verschillende installatieconcepten gerealiseerd. Hans Smit, directievoorzitter van Koopmans Bouwgroep: “Het zijn ideale circulaire gezinswoningen. In elk detail wordt onze kennis en kunde en slimme digitale techniek benut.” Een woning van het concept HOUTbaar HUIS wordt onder ideale geconditioneerde omstandigheden en met digitale precisie geprefabriceerd en bestaat uit houten LVL-delen. De montage van het casco op locatie kan daardoor met één week gereed zijn. De woningen zijn 100 procent remontabel, stikstofneutraal en energie-positief. De gevels en het interieur zijn aan te passen naar de wensen van corporaties, beleggers en toekomstige bewoners. Een houtbare woning kan in series van twee of meer worden geleverd voor een prijs die nagenoeg gelijk is aan vergelijkbare gezinswoningen die volgens de bekende bouwmethoden worden gerealiseerd.

Doorsnede van het HOUTbaar HUIS.

Eerste drie lofts

In Rotterdam komen de eerste drie houten lofts. “De ideale modulaire loftwoning voor een meer stads publiek dat circulariteit heel belangrijk vindt. Denk aan starters, singles, jonge stadse gezinnen maar ook mensen van wie de kinderen het huis uit zijn, die van de stad houden en gewoon graag geld overhouden om andere leuke dingen te doen,” vertelt Bianca Seekles, directievoorzitter van ERA Contour. “Wij denken hiermee echt een nieuwe manier van wonen te introduceren voor een diverse doelgroep die niet al hun geld kunnen of willen uitgeven aan een woning.” De woning heeft een beperkte breedte waardoor er drie complete woningen op twee reguliere woningkavels gerealiseerd kunnen worden. De combinatie van de smalle beukmaat en het zelf kunnen inrichten van de woning in de loop van de tijd maken de woningen echt betaalbaar voor een brede doelgroep en zeker ook voor starters op de woningmarkt.

Doorsnede van de HOUTbaar LOFT.

De HOUTbaar woningen en lofts zijn allemaal nog dit jaar klaar en te bezoeken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.