#Duurzaam Bouwen

Houten kern voor kantoor Triodos Bank

kantoor van Triodos Bank in Driebergen

TBI-onderneming J.P. van Eesteren is gestart met de bouw van de stabiliserende kern van het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen. Die volledig houten kern is waarschijnlijk de grootste houten gebouwkern in Nederland.

Het kantoor op Landgoed De Reehorst krijgt drie torens van respectievelijk drie, vier en zes bouwlagen. De eerste wand maakt deel uit van de houten kern van de toren met vier verdiepingen en is 3,5 meter breed en 15 meter hoog. De kern, prefab in delen aangeleverd door houtleverancier Derix Gelijmde Houtconstructies, wordt via houten vloeren verbonden met de stalen vliesgevelconstructie. Omdat er wordt gebouwd in de ecologische hoofdstructuur, wordt het kantoor zo veel mogelijk geprefabriceerd en op de bouwlocatie in elkaar gezet. Dit zorgt ervoor dat er op dagelijkse basis een relatief kleine bezetting op de bouwplaats nodig is.

Houten kern in Madaster

Het nieuwe kantoor – een ontwerp van RAU Architecten – is remontabel en voldoet aan de hoogste duurzaamheidscertificering: BREEAM Outstanding. Op het moment dat het gebouw aan het einde van zijn levensduur is, wordt het gedemonteerd en kan het elders op nieuw worden gebouwd. Of (in delen) worden hergebruikt binnen andere projecten. Voor BREEAM Outstanding legt het team alle onderdelen en stappen van het bouwproces vast.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Op het Triodos-project gaat dit vastleggen nog een stuk verder. Alle materialen die voor het gebouw worden gebruikt – dus ook de materialen waaruit onderdelen als de kernwanden zijn opgebouwd – worden vastgelegd in Madaster. Een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Aangezien het gebouw in 3D BIM is gemodelleerd, is het volledig duidelijk welke materialen er exact zijn toegepast. Van letterlijk elk onderdeel van het gebouwen zijn kenmerken als de afmetingen, het gewicht, type en materiaal vastgelegd. Van het gebouw bestaat er straks dus een compleet materialenpaspoort.

Samenwerkende partijen

Het ontwerp van het kantoor is gerealiseerd in samenwerking met Ex Interiors en Arcadis. Ingenieursbureau Aronsohn, ingenieurs- en adviesbureau DGMR, installatieadviesbureau Deerns en adviesbureau bbn adviseerden. Advies Bureau Lüning ontwierp en berekende de gehele houtconstructie. De staalconstructie is van Hofman Staalbouw, met een vliesgevel van Octatube. De installatietechniek wordt verzorgd door Bosman Bedrijven.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.