#Duurzaam Bouwen

Hugo de Jonge neemt maatregelen om biobased bouwmateriaal te stimuleren

De langverwachte normering van CO2-uitstoot van bouwmaterialen gaat er mogelijk al in 2024 komen. Verder wordt de MPG aangescherpt en neemt de overheid verschillende maatregelen om de toepassing en productie van biobased bouwmaterialen in ons land te stimuleren. Dit laat minister Hugo de Jonge weten in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief van 23 december, ‘Beleidsagenda normeren en stimuleren circulair bouwen‘, een epistel van 8 kantjes, reageert De Jonge op verschillende moties die onlangs in de kamer werden aangenomen. De inhoud daarvan is duidelijk meegenomen in de beleidsvoornemens die een duidelijke samenhang vertonen.

Die gaan uit van de wens om de bouw minder koolstof te laten uitstoten. In die zin moet het ‘circulair’ in de titel begrepen worden, want juist naar het doorberekenen van de koolstoflast bij het einde van de levensduur van gebouwen wil de minister nader onderzoek afwachten.

MPG wordt strenger

Concreet zijn de beleidsvoornemens wel over onder andere de MPG. Die Milieu Prestatienorm voor Gebouwen zal op 1 januari 2025 voor woningen waarschijnlijk op 0,5 komen te liggen, waar die nu 0,8 is. Ook de norm voor kantorenbouw wordt aangescherpt.

Biobased isolatiemateriaal

Daarnaast wil de minister een aparte norm invoeren voor de CO2 uitstoot van bouwmaterialen. In de eis zal nadrukkelijk worden meegenomen dat biobased bouwmaterialen netto meer CO2 opnemen dan ze uitstoten. Dit zal een grote stimulering voor de inzet van hout en andere hernieuwbare grondstoffen betekenen. De regering denkt in 2024 het wettelijk kader voor de maatregelen rond te hebben, waarna de normen kunnen worden ingevoerd.

Ook verder zet de overheid sterk in op het stimuleren van het gebruik van biobased materialen in de bouw. Zo wordt een extra subsidie voorzien voor particulieren die hun huis willen isoleren met hernieuwbare isolatiemateriaal.

Perspectief landbouw

De bedoeling van de regering is nadrukkelijk dat veel van dit isolatiemateriaal en andere grondstoffen voor de bouw door Nederlandse agrariërs zal worden verbouwd. Daar komen onderzoeken naar en stimuleringsregelingen voor.

Klik hier voor de kamerbrief van 23 december.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.