#Duurzaam Bouwen

Hybride warmtepomp scoort SCOP van 4,3

Een hybride warmtepomp neemt in de praktijk gemiddeld 68 procent van de warmtevraag van een woning voor haar rekening en laat een SCOP van 4.3 zien. Dit blijkt uit de monitoring van 315 woningen die zijn uitgerust met deze warmtepomptechniek.

Adviesbureau BDH las tussen medio 2020 en medio 2021 de slimme meters van de installaties uit, en heeft de conclusies verpakt in een rapport. In die periode zit ook de extreem koude periode van februari 2021.

Het is voor het eerst dat in Nederland grootschalig onderzoek gedaan is naar de daadwerkelijke impact van hybride warmtepompen. De data van in totaal 450 huishoudens van meer dan een jaar is bij elkaar geveegd en geanalyseerd. 315 woningen in het onderzoek beschikken over een hybride.

Voornaamste conclusie is dat de hybride, een combinatie van warmtepomp en cv-ketel, een uitstekende transitietechnologie voor de Nederlandse woningbouw, stelt Maarten Hommelberg, managing consultant van BDH. Het adviesbureau voerde het onderzoek uit, ondersteund door Enpuls, GasTerra, GasUnie, Liander N-Tra, Stedin en Techniek Nederland.

Hybride speerpunt in verduurzaming

De hybride is een belangrijke troef van de nieuwe regering en de installatiebranche. De combinatietechniek wordt gezien als een belangrijke (tussen)stap om het aardgasverbruik en de CO2-uitstoot terug te dringen. Sinds 1 januari 2022 is de subsidie op warmtepompen fors verhoogd. Bij een hybride neemt de cv-ketel de productie van warm tapwater voor haar rekening. De warmtepomp wordt dus enkel voor verwarming ingezet. Waar nodig kan de cv-ketel in koude dagen nog bijspringen.

Bekijk hier het gratis webinar De hybride breekt door

Rendement en gasbesparing hybride

Dankzij het gasverbruik is het mogelijk een uitspraak te doen over de praktijkprestaties. Zo is de gemiddelde dekkingsgraad van hybride warmtepompen over jaar over de verschillende woningtypen 68 procent.

De SCOP, dus het rendement over het hele seizoen, over de verschillende typen is vastgesteld op 4,3. De deelnemende woningen bespaarden gemiddeld 755 m3 aardgas. Daartegenover staat een elektriciteitsgebruik van 1583 kWh. Tegenover elke kuub aardgas die wordt bespaart, staat een meerverbruik van 2,1 kWh aan elektriciteit. De uiteindelijke CO2-uitstoot voor ruimteverwarming is met de hybride met 27 procent verminderd.

Dekkingsbijdrage van de warmtepomp uitgezet tegen de effectieve buitentemperatuur. De frequentie van iedere temperatuur is bekend (groene vlak). Hieruit volgt de totale dekking op jaarbasis. (bron: Installatiemonitor)

Piekvraag elektra

De piekvraag van woningen met een all-electric warmtepomp ligt ongeveer 1,5 keer hoger dan die van de hybride installaties. Wat opvalt is dat hybride warmtepompen, in tegenstelling tot all-electric, vaak op dezelfde momenten aanspringen om dat ze niet moduleren en gestuurd worden op buitentemperaturen. De onderzoekers geven aan dat zonnestroomproductie -93% van de deelnemende woningen heeft pv-panelen- vooral plaats vindt op moment dat er geen warmtevraag in de woning is. Hier zou elektrische opslag een uitkomst kunnen bieden om verbruik van het net te reduceren.

Geen kleine woningen

De onderzoekers tekenen wel aan dat aan dat de gemonitorde installaties vooral in vrijstaande woningen en hoekwoningen stonden. Dit betekent dat data niet representatief zijn voor de gemiddelde Nederlandse woning. Er waren bijvoorbeeld weinig appartementen en kleinere woningen. Ook heeft een deel van onderzoek plaatsgevonden in de Covid-19 periode: dit betekent dat het verbruik hoger ligt dan gemiddeld omdat mensen meer thuis waren. In de analyse is wel rekening gehouden met deze factoren. In vervolgonderzoek Installatiemonitor 3.0 wil BDH meer woningen, met een betere spreiding over woningtypen meenemen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.