#Duurzaam Bouwen

In stappen naar nul op de meter met Energeyes

Niels Sijpheer: "Vanuit TCO (total cost of ownership) gezien, is het niet slim om te beginnen met alleen een warmtepomp als maatregel." Foto: Nikki Natzijl

Niet in één keer renoveren naar niveau energieneutraal of nul op de meter, maar in stappen over een periode van pak ‘m beet twintig jaar. Hoe maak je daar goede keuzes in? Energeyes biedt woningbouwcorporaties, aannemers, installateurs, ontwikkelaars, architecten en opdrachtgevers inzicht.

Energeyes is online rekensoftware waarmee stapsgewijze (maar ook in één keer) No Regret aanpakken inzichtelijk kunnen worden gemaakt en is beschikbaar vanaf 1 februari. Op 7 en 13 maart staan de eerste trainingen gepland voor mensen die de methode willen leren en met Energeyes willen werken. Het wordt een tool op abonnementenbasis.

Ambitieniveaus inzichtelijk

Mede-ontwikkelaar Niels Sijpheer van EnergyGO zegt er het volgende over: “Energeyes maakt de reis naar NOM, energieneutraal of andere ambitieniveaus inzichtelijk. Het verbetert de communicatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers en maakt energiegebruik, CO2-emissie en energiekosten van een aanpak helder en inzichtelijk. Het onderscheidende met bestaande rekenprogramma’s, is dat Energeyes ook een bestaande situatie inzichtelijk kan maken. Op basis van gebouwtype, installaties, infiltratie en de warmteverliesposten voor gevels, glas en kozijnen, dak en vloer, en gebruik van warm tapwater en elektrische apparatuur– kun je de huidige energierekening verklaren. In de andere tools reken je bovendien vaak maar één concept door, Energeyes maakt diverse scenario’s zichtbaar. Dit maakt het mogelijk om goede afwegingen te maken tussen verschillende maatregelen en aanpakken om woningen te verduurzamen.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Sijpheer schuift samen met Frits Stoffels van woningcorporatie de Alliantie en Jaco van ’t Hof van ketenpartner Intersell op 6 februari aan tafel in het BouwBeurs Nieuwscafé, waar zij geïnterviewd worden over de inzet van de tool bij de renovatieaanpak van de Alliantie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.