#Duurzaam Bouwen

Inzamelpunten voor oude werkschoenen gezocht

Je vindt ze al bij verkooppunten van werkschoenen en groothandels: CFA-boxen. Bedoeld voor het inzamelen van oude werk- en veiligheidsschoenen. Om daar vervolgens nieuwe producten van te maken. De Circulair Footwear Alliance (CFA) zoekt nog partners – ook bouwbedrijven – die een box willen aanschaffen en zo willen meehelpen het systeem succesvol te laten draaien.

Jaarlijks worden in Nederland en België meer dan 2 miljoen paar oude werkschoenen weggegooid. Dat is een schat aan grondstoffen waarmee nieuwe producten kunnen worden gemaakt. CFA plaatst daarom honderden CFA-boxen voor het inzamelen van oude werk- en veiligheidsschoenen.
Volle boxen worden opgehaald en naar een sorteercentrum gebracht. Daar worden de schoenen gesorteerd en ontmanteld. Van de onderdelen worden monomaterialen gemaakt, die bestaan uit één materiaalsoort voor de productie van nieuwe producten.

Partner worden

Het inrichten van het integrale CFA-recycleproces is nog in volle gang. Het proces van inzamelen, ophalen en sorteren, functioneert reeds uitstekend. Ook op het gebied van ontmanteling en de productie van monomaterialen worden flinke stappen gezet. Steeds meer partners sluiten zich aan zodat het mogelijk wordt om op termijn alle materialen hoogwaardig te hergebruiken. Het doel: 2 miljoen werk- en veiligheidsschoenen per jaar inzamelen en ontmantelen voor hergebruik. De initiatiefnemers EMMA Safety Footwear, Allshoes Safety Footwear en FBBasic streven ernaar om ook in het ontwerpproces van nieuwe schoenen zoveel mogelijk monomaterialen te gebruiken.

CFA-box voor werkschoenen

De herbruikbare en recyclebare CFA-box is verkrijgbaar in twee maten. Voor kleine en middelgrote bedrijven is er een variant voor maximaal 15 paar werk- en veiligheidsschoenen. Een set van vijf stuks. Gebruik je grotere hoeveelheden schoenen, dan is er de CFA-palletbox. Die kan meer gewicht aan.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.