#Duurzaam Bouwen

Is schapenwol een alternatief voor PUR?

Onderzoek naar de luchtdichtheid van stopwol – schapenwol.

Naden en kieren dichtmaken, stelruimte opvullen? Bouwers pakken bijna als vanzelf de PUR-spuit, maar dat is niet heel milieuvriendelijk. Stopwol is een mogelijk alternatief.

Waarom naden en kieren in een bouwproject nog altijd afdichten met PUR als er een gezonder en ecologisch alternatief is? Die vraag stelde Gerjan van den Dolder van Bouwcenter Concordia aan het begin van de zomer op LinkedIn. Met daarbij zijn antwoord: schapenwol. Hij verstuurde binnen no time zestig demo-pakketjes naar geïnteresseerden.

Van den Dolder is bij Bouwcenter Concordia actief met biobased en circulair bouwen. Om naden en kieren te dichten – neem de stelruimte tussen kozijn en wand – pakt een bouwer doorgaans de PUR-bus. Dat is niet biobased en niet losmaakbaar. Als alternatief bestelde Van den Dolder een rol stopwol. Geen nieuwe oplossing: in Scandinavië is het zelfs een oude methode om kieren in houten woningen mee te dichten. “Een klant van mij kende het uit Finland, waar het wordt gebruikt om in de winter de dubbele ramen mee af te sluiten.” Ook in Nederland zijn er projecten mee uitgevoerd, bleek uit de – vele! – reacties op zijn bericht.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.