#Duurzaam Bouwen

Isolatiepanelen uit restgassen staalindustrie

Het is isolatieproducent Recticel gelukt om isolatiepanelen te ontwikkelen waarin restgassen van de staalindustrie zijn verwerkt. Op basis van een nieuwe Carbon4PUR-technologie.

Hoe kunnen rookgassen afkomstig uit de industrie nuttig worden ingezet om waardevolle materialen te produceren en tegelijkertijd aardolie uit te sparen? Over die vraag heeft het onderzoeksconsortium van het project Carbon4PUR – bestaande uit 14 industriële en academische partners, waaronder Recticel – zich bijna vier jaar gebogen.

Polyolen

Het consortium, onder leiding van materialenproducent Covestro, onderzocht nieuwe technologieën waarmee hoogovengassen van staalfabrieken kunnen worden omgezet in polyurethaantoepassingen. Meer specifiek: hoe koolstofmonoxide en koolstofdioxide uit dit hoogovengas kunnen worden gebruikt als koolstofbron van polyolen. Belangrijke tussenproducten voor isolatiematerialen en coatings op basis van polyurethaan, die meestal worden gemaakt op basis van ruwe olie.

Isolatiepanelen en houtcoatings

Een nieuwe technologie werd zowel ecologisch als economisch als gunstig beoordeeld. Wat volgde was de ontwikkeling van een nieuw polyol gemaakt uit restgassen. Op basis daarvan hebben isolatieproducent Recticel en chemieproducent Megara Resins de eerste voorbeelden geleverd van daadwerkelijke toepassingen.

“We hebben aangetoond dat polyolen op basis van de nieuwe Carbon4PUR-technologie met succes kunnen worden verwerkt tot hardschuim isolatiepanelen. Met technische specificaties die vergelijkbaar zijn met de marktreferentie”, zegt Geert Snellings, Innovation Manager bij Recticel.

Megara Resins is er op zijn beurt in geslaagd de nieuwe polyolen te verwerken in watergedragen polyurethaandispersies voor houtcoatings.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.