Martens Keramiek presenteerde tijdens vakbeurs Renovatie & Transformatie een nieuw biobased én circulair gevelpaneel dat bestaat uit vezels van populierenhout. Maar daarmee is Kerloc nog niet uitontwikkeld. Het bedrijf uit Brabant wil nog meer restafval in combinatie met mineralen en water aan deze plaat toevoegen. “We willen een product op de markt brengen dat aansluit bij de transitie naar circulariteit en biobased materialen”, vertelt directeur Kees Mutsaers op de beursvloer.
De Martens Groep, waarvan Martens Keramiek deel van uitmaakt, wil absoluut deel uitmaken van bovengenoemde transitie. Martens pioniert in eerste instantie met de circulaire gevelbekleding Kerloc die bestaat uit houtvezels in combinatie met bepaalde mineralen en water. “We zijn eerst uitgekomen bij vezels van populierenhout dat vaak in de verbrandingsoven terechtkomt. Maar je kunt op termijn ook denken aan andere reststromen waar geen producten van worden gemaakt. Denk aan andere houtvezels of bijvoorbeeld bermgras, maar ook bepaalde mineralen uit waterzuivering.”
Onbrandbaar
Het heeft bijna drie jaar geduurd voordat de eerste Kerloc-gevelplaat het levenslicht zag. Veel bloed, zweet en tranen zijn gestoken in lab-experimenten voordat de ideale receptuur werd bereikt. Uiteraard moesten de nodige verouderingstesten en sterkteproeven worden uitgevoerd. Deze zijn doorstaan, waardoor Martens Keramiek certificaten kan afgeven. Zodoende wordt het product gemakkelijker aanvaard door de markt. Voor de testfase is de samenwerking gezocht met diverse partijen zoals TNO en Peutz. Ook is er een brandwerendheidstest uitgevoerd en – verrassend genoeg – blijkt het materiaal onbrandbaar. Volgens Mutsaers was een van de grootste technische uitdagingen om een hardheid te realiseren die in balans is met de nodige elasticiteit van het materiaal.”
Verwerking
De beplating is in bepaalde maten uitvoerbaar. De panelen zijn ook zeer geschikt om in prefab elementen toe te passen. Zagen en boren gaat soepel, zodat het paneel voor de gevelbouwer makkelijk te verwerken is. In principe kan de gevelplaat op elk type materiaal achter-constructie worden gemonteerd, mits die constructie vlak is. Wel benadrukt Mutsaers dat het een ventilerende gevelconstructie betreft. Voorlopig is er een plaat beschikbaar met maximale afmetingen van 1500 x 450 x 10 mm.
Er is volgens Mutsaers veel interesse in het Kerloc-gevelpaneel dat zowel onbehandeld als behandeld met een Alpha Topcoat van Sikkens kan worden toegepast. De onderhoudsarme plaat is ondertussen her en der toegepast als gevelbekleding bij renovatie- en nieuwbouwprojecten.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.