#Duurzaam Bouwen

Keurmerk maakt energieprestatie inzichtelijk

Het keurmerk échte energieprestatie moet opdrachtgevers, financiers, ontwikkelaars en bewoners duidelijkheid geven over het te verwachten en daadwerkelijke energiegebruik van nieuwbouwwoningen en energetische renovatieprojecten. Het wordt donderdag 11 april gepresenteerd op Building Holland door onder meer Diederik Samsom, die spreekt op het congres ‘echte-energiegebruik’.

Het initiatief voor het keurmerk is genomen door Stichting Passief Bouwen, PlanGarant en Develop inc., die ermee inspelen op de onvrede die is ontstaan in de bouw- en installatiesector na het bekendmaken van de afgezwakte BENG-eisen in november. “De ervaring leert dat de norm de regel wordt. We willen ambitie belonen met dit keurmerk”, zegt Gerben Bos namens de Stichting Echte Energie Prestatie.

Projecten kunnen zowel een ontwerpcertificaat als een oplevercertificaat krijgen. Voor dat laatste is kwaliteitsborging (onder meer een blowerdoortest) vereist.

Het keurmerk moet de energieprestatie van woningen, ook voor de woonconsument, in één oogopslag duidelijk maken. Met behulp van brons, zilver en goud wordt aangegeven of de woning energiezuinig, nul-op-de-meter of energieleverend (plus-op-de-meter) is.

Sterren voor energiezuinigheid

Om de energiezuinigheid van de woning inzichtelijk te maken, wordt gewerkt met een sterrenclassificatie. Bij één ster is de netto energiebehoefte voor verwarming en koeling gemaximaliseerd op 70 kWh/m2. Om vijf sterren te krijgen mag de netto energiebehoefte niet boven de 25 kWh/m2 uitkomen. Dit is gelijk aan de oorspronkelijke ambitie voor BENG, zoals in 2015 door toenmalig woonminister Blok werd gepresenteerd. Bewoners van een woning met het keurmerk ‘5-sterren + goud’ zijn verzekerd van een energieleverende woning (goud) met een minimale energiebehoefte (5-sterren).

Uit de eerste gesprekken is gebleken dat het keurmerk échte energieprestatie goed aansluit bij de behoeftes van de woonconsument, de bouwsector en financiers, aldus de initiatiefnemers. “De woonconsument snapt dit heel goed, zo hebben we geconcludeerd na gesprekken op de Beurs Eigen Huis”, zegt Bos.

Congres op Building Holland

Tijdens het congres ‘echte-energiegebruik’ op 11 april tijdens Building Holland in Amsterdam RAI wordt het keurmerk officieel gelanceerd. Naast Diederik Samsom spreken onder andere Harm Valk (senior adviseur Nieman en voorzitter projectgroep NTA 8800) en Jeroen Pels (hoofd hypotheken Triodos Bank). Deelname aan het congres is gratis. Naar het programma en de aanmeldpagina.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.