#Duurzaam Bouwen

Klant stuurt duurzaamheid bedrijven

De klant is de belangrijkste reden voor bedrijven om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek van Boels Rental onder 150 Nederlandse bouwbedrijven.

De klant vraagt

75% van de ondervraagde bedrijven geeft aan duurzaamheid belangrijk tot zeer belangrijk te vinden. Maar die aandacht voor duurzaamheid wordt vooral ingegeven door klanten, zo blijkt. Die waarderen namelijk een duurzame werkwijze en eisen deze vaak zelfs. Een andere reden voor de ondervraagden om bezig te zijn met verduurzaming is om te voldoen aan wet- en regelgeving. Tot slot worden ook praktische voordelen benoemd zoals minder brandstofkosten of geluidsarmer werken.

Meer huren dan kopen

Uit het onderzoek blijkt dat 60% van de ondervraagde bouwbedrijven van plan is om in de toekomst vaker duurzame machines te huren in plaats van aan te schaffen. Zo staan machines niet onnodig stil, zijn er geen grote investeringen nodig en is er minder eigen transport. De ondervraagde bouwbedrijven willen bij voorkeur de grote energieslurpers vervangen door duurzame alternatieven, zoals aggregaten en compressoren. Verder blijkt er vooral behoefte aan emissieloze hoogwerkers. Andere emissieloze machines waar bedrijven mee willen werken, zijn grondverzet- en inframachines, verreikers en heftrucks.

Waterstof

Meer dan 60% van de ondervraagde bouwbedrijven geeft aan toekomst te zien in aandrijving door waterstof. Maar liefst 75% is zelfs bereid om meer te betalen voor een duurzamer aangedreven machine. Wel verwachten de meeste respondenten de extra kosten van verduurzaming door te belasten aan klanten. Redenen om niet over te stappen naar duurzamere machines zijn er ook: zo worden de ontoereikende accuduur en de beperkte oplaadcapaciteit genoemd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.