#Duurzaam Bouwen

Klimaatadaptief bouwen: ‘betrek aannemers eerder’

Uitvoerende aannemers willen eerder betrokken worden bij klimaatadaptieve bouwprojecten. Dat geven de bouwers zelf aan in een verkenning naar klimaatadaptieve maatregelen die is gedaan door bureau &Flux in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Veel marktpartijen, en aannemende bouwbedrijven in het bijzonder, hebben het gevoel dat ze ‘afvinklijstjes’ meekrijgen als er nieuwe bouwprojecten van start gaan. Op dat moment is er vaak al gekozen voor de implementatie van bepaalde maatregelen of het formuleren van een bepaalde uitvraag. Als de bouwer of ontwikkelaar daar eigenlijk slimmere, betere of goedkopere (of alle drie) oplossingen voor heeft, is het vaak niet meer mogelijk de eisen of uitvraag nog te veranderen, zo meldt platform KAN – klimaatadaptief bouwen mét de natuur.

Twee rapporten

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken vroeg bureau &Flux om een verkenning uit te voeren naar klimaatadaptieve maatregelen, vanuit het perspectief van de ‘praktijkprofessional’. Die heeft twee rapporten opgeleverd:

Klimaatadaptatie in bouwprocessen – Een verkenning naar perspectieven uit de praktijk op klimaatadaptatie in (nieuw)bouwprocessen.
Maatregelen Klimaatadaptief bouwen – Een overzicht van vaak toegepaste klimaatadaptieve maatregelen uit de praktijk

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.