#Duurzaam Bouwen

‘Klimaatdoelen gebouwde omgeving haalbaar’

De doelstelling uit het Klimaatakkoord om per 2030 3,4 Megaton (Mton) CO₂ te besparen in de gebouwde omgeving ten opzichte van 1990, is haalbaar. Dat zegt kozijnenleverancier Toelevering Online, op basis van eigen berekeningen. Sterker nog; volgens hun onderzoek zou er nog meer bespaard kunnen worden.

In het onderzoek zijn vier verduurzamingsmaatregelen onder de loep genomen. Het gaat om enkel glas vervangen voor HR++-glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Per maatregel is bepaald hoeveel er potentieel bespaard kan worden in Nederland op basis van een verlaagd gasverbruik. Bij de berekeningen is er uitgegaan van gemiddeld gebruik in een gemiddelde (tussen)woning in Nederland.

Haalbaarheid

Uitgaande van de onderzochte maatregelen en de gebruikte cijfers kan er in Nederland naar schatting 4,13 Mton CO₂ bespaard worden. De impact verschilt per maatregel. Zo zou enkel glas vervangen een besparing opleveren van 0,84 Mton. Spouwmuurisolatie zou 0,93 Mton besparen, dakisolatie 1,1 Mton. Vloerisolatie zou het meeste opleveren: 1,26 Mton.

In het onderzoek is enkel gekeken naar besparende maatregelen op basis van minder gasverbruik en/of gasloos wonen. Naar andere maatregelen, zoals zonnepanelen en het op een duurzame manier opwekken van warmte, is niet gekeken.

De precieze resultaten zijn te zien in een infographic.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.