#Duurzaam Bouwen

Leren luchtdicht bouwen kan nu ook ‘social’

Leren luchtdicht bouwen? Bouwradius heeft aanvullend op de traditionele klassikale cursussen een laagdrempelige interactieve manier van opleiden ontwikkeld onder de noemer social learning. Luchtdicht bouwen is nieuw in het aanbod.

Social learning is een manier om online op een interactieve manier kennis te delen om beter te worden in het dagelijks werk. Verloren uren kunnen met deze methode zo beperkt mogelijk worden gehouden. Bouwradius speelt hiermee in op het verandering in de bouw-cao, die inhoudt dat scholingsdagen en verletkosten niet meer worden vergoed door het scholingsfonds. Er is sinds de introductie van de eerste tien modules in april al enige ervaring mee opgedaan.

Filmpjes en animaties

Luchtdicht bouwen is nieuw in het huidige aanbod van 20 modules. Het is een cursus van in totaal circa 7 uur, die de cursist verdeeld over 5 weken kan volgen. Elke week wordt afgesloten met een toets. Bouwradius heeft de cursus met behulp van filmpjes en animaties zo visueel mogelijk gemaakt. “Het moet vooral uitnodigend zijn om door te leren en kennis en ervaring met collega’s te delen”, zegt accountmanager Paul Pontier.

Het ‘social’ aspect houdt in dat cursisten direct kunnen reageren en op gestructureerde wijze discussiëren over de inhoud. Hoe werk je nou dit specifieke detail af? Ze kunnen zelf voorbeelden uploaden of links naar relevante informatie posten. De trainer van Bouwradius is online om vragen te beantwoorden en de discussie te sturen. “Het mooiste is wanneer cursisten onderling tot een juiste en werkbare oplossing komen. We sturen aan op het begrijpen van de materie. Het is niet alleen een trucje.”

Gesloten en open cursus

De social learning cursussen zijn er in een gesloten variant (afgestemd op het bouwbedrijf, te vergelijken met een in company training) en een open variant waarvoor men zich kan inschrijven en waar cursisten van meerdere bedrijven aan meedoen. De aanvangsdatums voor de eerste drie open cursussen zijn: 7, 21 november en 5 december. Meer informatie over de social learning cursussen is te vinden op www.bouwradius.nl/spoc/aanbod.

Het hele verhaal staat in Aannemer oktober. Elke maand het vakblad ontvangen? Klik hier voor een (proef-)abonnement.

1 reactie op “Leren luchtdicht bouwen kan nu ook ‘social’

  1. Luchtdicht bouwen betekent in de meeste gevallen ook kiervrij bouwen. Maar dat betekent ook dat er geen plek meer is voor bv vleermuizen. Het recente bericht van WNF dat tientallen soorten op uitsterven staan houdt hiermee verband. We kunnen door ontworpen ruimtes te maken voor vogels en vleermuizen de beoogde energiebesparingen halen en tevens een bijdrage leveren aan een duurzame wereld. Dat lijkt me het ultieme sociale bouwen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.