#Duurzaam Bouwen

Lichtgewicht opspuitbare dekvloer van kurk wint innovatieprijs Batimat

Diathonite Thermoplast.047 van het Italiaanse bedrijf Diasen.

Het Italiaanse bedrijf Diasen is een van de winnaars van de Awards de l’Innovation die maandagavond werden gepresenteerd op bouwbeurs Batimat in Parijs. Diasen zoekt van oudsher al volop naar innovatieve toepassingen van kurk om gebouw-specifieke problemen mee op te lossen. Onlangs voegde het bedrijf de spuitbare lichtgewicht-dekvloer Diathonite Thermostep.047 toe aan haar assortiment, reden voor toekenning van de prijs. “We zijn al meer dan twintig jaar verliefd op kurk,” aldus eigenaar Diego Mingarelli.

“Kurk is de schors van kurkeiken, flora die je rond de Middellandse Zee vindt,” aldus Mingarelli, eigenaar van Diasen, dat een focus heeft op duurzaamheid en kurk. “In tien jaar tijd groeit de schors weer terug, wat kurk een hernieuwbaar materiaal maakt. We gebruiken ook reststromen van de productie van wijnkurken, zodat we bijdragen aan een circulaire economie. Wat afval is voor de wijnindustrie, is goud voor ons. In onze toepassingen vindt kurk haar eindbestemming in de bouw als constructief materiaal, met goede waarden wat betreft thermische en akoestische isolatie.”

Lichtgewicht en sterk

In hun producten combineert Diasen kurk met andere materialen, zoals klei en speciale vezels. Mingarelli: “We mixen deze materialen, waarmee we innovatieve oplossingen creëren die we patenteren voor specifieke toepassingen. Alle onze op kurk gebaseerde producten kun je spuiten op oppervlakken als wanden en vloeren, en zijn ontworpen om gebouw-specifieke problemen mee op te lossen; het ene product is het meest geschikt voor thermische isolatie, het andere presteert het best op het gebied van geluidsabsorptie, weer een andere lost problemen met schimmel en condensatie op. Alle producten zijn lichtgewicht. Dat is ook onze missie: het gewicht verlagen van materialen, met behoud van mechanische weerstand.”

Dekvloeren

Nu is er ook een product voor dekvloeren aan het assortiment toegevoegd: Diathonite Thermostep.047. Mingarelli ziet dit als een lichtgewicht oplossing voor vloeren en platte daken. Het product heeft een bescheiden dikte en beschikt het over een EPD-certificaat (Environmental Product Declaration). Een ander voordeel is dat het materiaal in de winter beschermt tegen kou, en in de zomer juist warmte buitenhoudt. “Het zorgt voor een perfecte balans in alle seizoenen. Bovendien kun je erop lopen, zonder dat het nodig is om andere materialen erop te bevestigen.”

Diathonite Thermostep.047 heeft een lambdawaarde van 0,047 W/mK, een mechanische weerstand van 5 N/mm2 en een gewicht van 0,5 kg/m2.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.