#Duurzaam Bouwen

Luchtdicht gebouw in zeven stappen

Een luchtdicht gebouw is in zeven stappen bereikbaar. Dat garandeert ingenieurs- en adviesbureau DGMR. De whitepaper ‘In 7 stappen een luchtdichte garantie’ helpt daarbij.

Het realiseren van een luchtdicht gebouw blijkt in de praktijk lastig. Verschillende eisen aan vloeroppervlak, gebouwvolume of geveloppervlak passen niet op elkaar en leiden tot spraakverwarring. Ook ontbreekt in de praktijk vaak een procesmatige en integrale aanpak. Noodzakelijk om de werkzaamheden van hoofdaannemer, kozijnenleverancier, dakdekker en installateur goed op elkaar af te stemmen.

Toekomstbestendigheid

Pas bij oplevering van een gebouw aandacht schenken aan luchtdichtheid, is volgens ingenieurs- en adviesbureau DGMR dan ook veel te laat. Definieer een ambitieniveau, zo omschrijft DGMR de eerste stap in haar whitepaper over luchtdichtheid. De toekomstbestendigheid van een pand staat hierin centraal. Daaruit volgen de prestatie-eisen en de praktische uitwerking daarvan. Door tijdens de productie en uitvoering controles in te bouwen, voorkomen de ontwikkelaars dat ze veel te laat moeten constateren dat de luchtdichtheid niet voldoet. Aanpassingen achteraf zijn vaak lastig in te passen en brengen extra kosten met zich mee.

Voordelen luchtdichtheid

Het beperken van luchtlekkages in gebouwen is essentieel voor de beheersing van energielasten, het langdurig blijven functioneren van de constructie en het comfort en de gezondheid van mensen in het gebouw. Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) onderstreept vanaf 2019-2021 deze voordelen doordat het primair energieverbruik in gebouwen aan banden wordt gelegd en de kwaliteit van de gebouwschil daarin sterker meeweegt dan in de huidige situatie. Luchtdichtheid gaat een nog grotere rol spelen dan nu het geval is.

Met de whitepaper ‘In 7 stappen een luchtdichte garantie’ neemt DGMR hierop een voorschot.

1 reactie op “Luchtdicht gebouw in zeven stappen

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.