#Duurzaam Bouwen

Luchtdicht in Lengel #5

Een kleine delegatie van Jong Bouwend Nederland regio Oost liet zich donderdag bijpraten over luchtdicht bouwen op de bouwplaats in Lengel. Een ambitieus project als leerschool.

Ervaring met luchtdicht bouwen? De ene aannemer heeft het al wel, de andere nog beduidend minder of zelfs helemaal niet.  Rob Schoonenberg, co-eigenaar van Jansen Terborg, inmiddels volop, na het realiseren van de casco’s van het woonhuis en bedrijfsgebouw voor opdrachtgever Rene Sweers. Ook hij was aanwezig om tegenover de aanwezige bouwers zijn woondroom in wording te laten zien, net als Kees Tomberg van Luchtdichtspecialist, die tekende voor het onderdeel luchtdicht bouwen. Samen gaven ze tekst en uitleg over de keuzes en oplossingen in dit project, dat een qv10-eis van 0,13 kent en een streefwaarde van 0,11.

Vragen genoeg. Waarom de keramische snelbouwsteen? Maakt dat het niet heel lastig? (Antwoord: ja, lees hier meer). Waarom de naden afplakken van de binnenmuur op het betondek? (Antwoord: vanwege de inkassingen in het binnenspouwblad, lees hier meer). En zo’n project kost je als aannemer onder de streep toch geld? (Antwoord: ja, dat wel, maar je krijgt er veel kennis en kunde voor terug).

Een leerzame middag op de bouwplaats en, vervolgens, in Heeren Dubbel in ’s-Heerenberg. Schoonenberg hield daar een presentatie, gevolgd door een presentatie van Subsidieadviesbureau Hezelburcht over hoe je als bedrijf subsidie binnen kunt halen om innovaties te bekostigen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.