#Duurzaam Bouwen

Maaisel als grondstof voor isolatiemat

Maaisel uit natuurgebieden blijkt een waardevolle grondstof voor een natuurlijke isolatiemat. Dat hebben verschillende natuurorganisaties, kennisinstellingen en bedrijven uit het Europese Interreg-project GrasGoed ontdekt.

Jaarlijks verdwijnen duizenden tonnen maaisel uit natuurgebieden in de compostering. Een grote kostenpost voor natuurorganisaties zonder dat een potentieel waardevolle grondstof wordt benut. Met het oog op technologische ontwikkelingen moet dat toch anders kunnen, dachten natuurorganisaties uit Nederland en België, onder wie Natuurmonumenten. Samen met bedrijven en kennisinstellingen zoeken zij sinds 2016 via verschillende sporen naar alternatieve verwerkingsmethoden. Dit doen zij in het Europese Interreg-project GrasGoed. Een alternatief is nu gevonden: maaisel als grondstof voor isolatiematten. De eerste matten worden al gebruikt voor een nieuw kantoor van Natuurmonumenten in Hedel.

Verwerking

Maaisel kan niet van het veld af direct als grondstof worden gebruikt. Het moet om het te kunnen bewaren zo snel mogelijk worden ingepakt. Ofwel ingesealed als pak. NewFoss, één van de partners van GrasGoed, verwerkt 100% van het geconserveerde gras tot nieuwe grondstoffen. “Eerst ontdoen we het van de verontreiniging die meekomt, zoals zand en zwerfafval”, aldus Rob Kwinten. “Het gras wordt vervolgens fijngesneden in stukjes van 1 tot 5 cm.” Via een microbiologisch proces weet NewFoss de waardevolle stoffen – suikers, eiwitten en mineralen – eruit te halen. “Een deel daarvan wordt omgezet tot energie, waardoor het proces in de fabriek energieneutraal kan plaatsvinden. De vezels die overblijven, worden gebruikt voor de isolatiematten.”

Marktpartijen gezocht

NewFoss is nu druk bezig om marktpartijen te vinden die de van gras gemaakte matten gaan gebruiken, voornamelijk in de houtskeletbouw. “Het mes snijdt zo aan twee kanten. Je draagt op meerdere manieren bij aan een duurzame oplossing. Het maaisel wordt veel nuttiger gebruikt en we beschikken er elk jaar over. Bovendien hebben we geen nieuwe gronden nodig om de grondstoffen te verbouwen. Er is geen extra (landbouw)grond nodig. Hier kun je dus voedsel blijven verbouwen. Natuurmaaisel verandert zo van een restproduct naar een grondstof.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.