#Duurzaam Bouwen

Nero Zero: samenwerking cruciaal voor gezonde woning

In de Nero Zero meet- en demonstratiewoning in Heerhugowaard zijn technieken en oplossingen die zorgen voor een gezonde, comfortabele, energiezuinige en aardgasloze woning samengebracht. Geen huis van de toekomst, maar een woning die vandaag de dag gebouwd kan worden.

Dat bouwen gaat ook gebeuren: het contract voor de eerste 42 NeroZero woningen is getekend. Willem Koppen van Koppen Bouwexperts, die de demowoning met TNO bedacht en monitort en alle betrokken leveranciers bij elkaar bracht, gaat de woningen zelf op een eigentijdse wijze ontwikkelen door de bouwketen diep in te gaan en verwacht dat de bouw in het derde kwartaal van 2019 kan beginnen. Een aantal van de technieken in de huidige demowoning zullen daarin worden verwerkt, voor een deel al doorontwikkelde versies. De nu al gebouwde woning blijft een laboratorium waarin prestaties worden gemonitord en nieuwe producten en technieken kunnen worden getest. “Deze woning blijft voor dit doel 10 jaar uit het woningbestand van de gemeente.”

Ventilatieconcept

Het ventilatieconcept is het meest vernieuwend en veelomvattend: onder het motto ‘natuurlijk als het kan, mechanisch als het moet’. Het trapgat van de woning fungeert in feite als een groot inblaaskanaal.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Vieze lucht wordt afgezogen in het toilet, de badkamer en in de keuken. In de keuken gebeurt dat niet via een kanaal met ventiel, maar via een nieuwe door ATAG en TNO ontwikkelde motorloze afzuigkap. Die zuigt standaard 75 m3 per uur af (niveau Bouwbesluit). Wordt er gekookt of is er om een andere reden meer ventilatie nodig, dan kan deze fluisterstil optoeren naar 300 m3 per uur. Dat is het volume dat volgens onderzoek van TNO nodig is om de hoeveelheid fijnstof in de woning die vrijkomt bij het koken binnen de perken te houden. Op dat moment voert het ventilatietoestel op zolder hetzelfde volume toe. Via het trapgat wordt de verse lucht weer aangezogen in de woonkamer.

Mocht de verse lucht zich niet goed vermengen, dan bestaat de mogelijkheid om een ventilator boven de binnendeur in te schakelen die hierbij een handje helpt. Een tweede manier om extra te ventileren is een raam aan de loef- of lijzijde van de woning te openen in combinatie met een dakraam in de nok, boven het trapgat. Deze creëren samen een trek in de woning en kunnen zowel automatisch als handmatig worden bediend.

Smiley

De spil in dit verhaal? Sensoren plus een display in de woonkamer die met een smiley aangeeft of de luchtkwaliteit in de woning goed is. Op die manier wordt het voor de bewoner eenvoudig inzichtelijk. De sensor registreert temperatuur, vochtgehalte en voc-gehalte (vluchtige organische componenten, een betere indicator dan een CO2-meter). Wordt de groene smiley rood, dan ziet de bewoner dat er wat moet gebeuren. In de automatische stand regelt de ventilatie zelf bij. Het systeem is ook handmatig te bedienen.

Samenwerken

Een gezonde energiezuinige woning bouwen kan, maar er móet worden samengewerkt, stelt Willem Koppen. Het grote probleem – en meteen de reden om alle fabrikanten bij elkaar te brengen in de Nero Zero woning – is dat “niemand deze totaaloplossing verkoopt. Een dakraamfabrikant maakt geen wtw-toestel, afzuigkappen of elektrisch bedienbare kozijnen. Fabrikanten hebben bovendien de neiging om de protocollen voor de bediening niet op elkaar af te stemmen of vrij te geven of met als gevolg dat tussen de apparaten onderling geen communicatie mogelijk is. Wij eisen die afstemming wel. Desnoods laten wij de protocollen openbreken zodat zij op één display met elkaar verbonden zijn.”

De NeroZero woning is voorzien van een bodemwarmtepomp en daarmee gasloos, goed geïsoleerd en zit wat luchtdichtheid betreft bijna op passiefhuisniveau (qv;10 van 0,16). Meerkosten ten opzichte van een huidige nieuwbouwwoning met gas: 7250 euro, exclusief BTW en opslagen. Met circa 10 extra pv-panelen à 3000 euro (excl. BTW en opslagen) is de woning NOM.

Actieve rol fabrikanten

Bij de ontwikkeling van NeroZero projecten gaat Koppen als ontwikkelaar “diep de bouwkolom in om de woningen betaalbaar te houden en om de kwaliteit te bewaken”, zo licht hij toe. “Wij schromen daarbij niet om in goed overleg zelfs de bouwprocessen anders in te richten en/of directiekopen te doen met als doel dat fabrikanten een nadrukkelijke actieve rol kunnen krijgen en prestatiegaranties kunnen afgeven. Alleen degene die een meerwaarde toevoegt of een risico loopt ontvangt een eerlijk winst- en risicopercentage. Dat kan per discipline verschillen. Wij controleren en meten de woningen niet steekproefsgewijs, maar vanzelfsprekend ieder afzonderlijk en ‘as built’.”

Demoproject voor TNO

In oktober start TNO twee grote Europese projecten die onder meer als doel hebben om met de combinatie van BIM en gebouwmodellen, zogeheten BIM Bots, de kwaliteit gedurende het gehele bouwproces en de beheerfase van de woning te borgen. In het project Sphere is het voornemen om het Nero Zero project op te nemen als demonstratieproject.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.