#Duurzaam Bouwen

NeroZero: gezond en betaalbaar energieneutraal

(Foto: Michiel Wijnbergh)

Delfsma Bouw & Ontwikkeling bouwt in Heerhoguwaard 53 NeroZero-woningen. Dit project maakt gezond en energieneutraal wonen toegankelijk maakt voor de startersmarkt en sociale woningbouw. Het bouwbedrijf legde onlangs de begane grondvloer voor de eerste 18 woningen, in nieuwbouwwijk De Draai.

Het project is een initiatief van ontwikkelaar NeroZero BV van Willem Koppen, die als voorbeeld een meet- en demonstratiewoning bouwde waarin diverse nieuwe technieken samenkomen.

De NeroZero-woningen zijn volledig aardgasloos en energieneutraal. Dat is onder meer het resultaat van hoogwaardige isolatie, 3-laags glas, optimale luchtdichting en zonnepanelen die evenveel energie genereren als de ruimteverwarming, koeling, verlichting, ventilatie en warmtapwater verbruiken. De eerste 18 woningen worden bovendien voorzien van een bodemwarmtepomp met koeling. Daardoor is het predicaat ‘Zeer Energiezuinige Nieuwbouwwoning’ (ZEN) van toepassing. Naar verwachting worden de eerste woningen eind dit jaar opgeleverd.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Regelsysteem

De woningen combineren de duurzame technieken voor onder meer ventilatie, verwarming en isolatie met een slim en eenvoudig centraal regelsysteem. Door de hoogwaardige verduurzamingsmaatregelen, onderling communicerende apparatuur en samenwerkende uitvoerders is het mogelijk tegen een startersprijs volledig energieneutraal, maar tegelijkertijd comfortabel te wonen.

Ontwikkelaar Willem Koppen dook in de bouwketen om de juiste partijen bij elkaar te brengen en selecteerde als hoofdaannemer Delfsma Bouw & Ontwikkeling, onderdeel van Betsema Groep. “Gezien het politieke en maatschappelijke breed gedragen streven om groener te gaan leven, is het moeilijk uit te leggen waarom energieneutraal wonen niet met elk budget bereikbaar is”, aldus Jaap Betsema, DGA van Betsema Groep. “Met NeroZero laten we daarom zien dat een nul-op-de-meterhuis voor iedereen mogelijk kan zijn.”

Nederland, Heerhugowaard, 20200605 Bouwlokatie NeroZero woningen. Foto (c) Michiel Wijnbergh

Betsema benadrukt bovendien de realiteitszin waarmee NeroZero BV, Delfsma Bouw & Ontwikkeling en andere partners het project uitvoeren. “Geen hypothetische scenario’s of nog te ontwikkelen technieken, nee, alles is onderzocht in de reeds gebouwde test- en meetwoning en met bestaande middelen direct te realiseren.”

Betaalbaar voor sociale huur en starters

Doordat alle  betrokken partijen vanaf het begin samenwerken, blijven de NeroZero-woningen betaalbaar voor sociale huurders en starters op de woningmarkt. “Verduurzamingstechnieken achteraf op elkaar laten aansluiten, vraagt vaak kostbare aanpassingen aan apparatuur of programmatuur”, legt Willem Koppen van NeroZero BV uit. “Door in een vroeg stadium in te grijpen, fabrikanten samen te brengen en de eindproducten naadloos op elkaar af te stemmen, drukken we de kosten zonder aan kwaliteit in te boeten.” 

Ventilatie en fluisterstille afzuigkap

Alle verduurzamingsmaatregelen werken samen om het energieverbruik te beperken, het wooncomfort te vergroten en gezonde woonomstandigheden te creëren, waarbij ontwikkelaar NeroZero BV het motto ‘natuurlijk als het kan, mechanisch als het moet’ hanteert. Zo worden de NeroZero-woningen geleverd met een speciaal ontwikkelde, fluisterstille afzuigkap in de keuken. Uit recente studies van TNO blijkt immers dat de luchtkwaliteit binnenshuis sterk negatief wordt beïnvloed door bij het koken vrijkomende fijnstof.

Met deze ruimschootse mogelijkheden tot ventilatie, natuurlijk én technisch, ondervangt NeroZero BV een bij luchtdichte woningen veelgehoorde klacht. Met zulke innovatieve oplossingen realiseert het, in samenwerking met Delfsma Bouw & Ontwikkeling, woningen die sociaal, energieneutraal en gezond zijn.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.