#Duurzaam Bouwen

Nestbakstenen voor vleermuizen en vogels

Nestbakstenen voor vleermuizen en vogels. (Foto: Hagemeister)

Vleermuizen en hun verblijfplaatsen zijn wettelijk beschermd door de Wet natuurbescherming. De gepatenteerde nestbakstenen van Hagemeister biedt deze dieren op maat gesneden onderdak in de spouwmuur. Van nieuwbouwprojecten en renovaties.

De baksteenfabrikant uit Nottuln ontwikkelde een serie van zes nestbakstenen, die een verblijfplaats annex broedgelegenheid in de spouwmuur bieden. De voorzieningen zijn op maat ontworpen voor specifieke vogelsoorten (onder meer gierzwaluw en huiszwaluw, mussen, mezen, winterkoning) en vleermuizen (dwergvleermuis, laatvlieger, grijze grootoorvleermuis en grootoorvleermuis). Dat maatwerk uit zich in de zeer uiteenlopende verschijningsvorm van de verschillende neststenen.

Nestbakstenen

Hagemeister ontwikkelde de nest- en broedvoorzieningen als integraal deel van de gevel; de nestkasten zijn onderdeel van een vormsteen die in sommige gevallen is opgebouwd uit verschillende ‘gemetselde’ stenen. Dat onderscheidt de nestkasten van Hagemeister van exemplaren uit beton of kunststof die extern aan een façade worden aangebracht.

Samenwerking

De nestbakstenen zijn ontwikkeld in samenwerking met vertegenwoordigers van diverse Duitse natuurbeschermingsorganisaties, waaronder de NABU, met ornitologen en vleermuisdeskundigen. Zo zijn de vierkante vleermuisstenen aan de binnenzijde voorzien van een tweedeling uit cederhout, voor meer hechtoppervlak voor de vleermuizen. Een modulair systeem om de nestkasten voor vleermuizen te schakelen, is er inmiddels ook.

Iedere baksteensortering

Hagemeister levert de neststenen in iedere gewenste baksteensortering. De bijzondere vormstenen worden in Nottuln bij voldoende projectgrootte op maat vervaardigd, zonder begrenzingen wat betreft kleur, oppervlaktetextuur of baksteenformaat.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.