#Duurzaam Bouwen

‘NEXT-Use Hout’: nieuwe producten uit afvalhout

In Amsterdam, op de plek waar wordt gebouwd aan de Circulaire Bouwhub, is Beelen NEXT gestart met ‘NEXT-Use Hout’. Een houtwerkplaats waar van afval- en sloophout nieuwe houten producten worden gemaakt. De producten worden verkocht via Pontmeyer en de NEXT webshop.

Hergebruik van hout speelt een belangrijke rol in het beschermen van bossen wereldwijd. Zeker nu er steeds meer aandacht komt voor bouwen met hout. Afvalhout wordt vaak hergebruikt in pallets of persplaten, zoals spaanplaat. Met het oprichten van een eigen houtwerkplaats zet Beelen NEXT een volgende stap voor hoogwaardiger hergebruik. Afhankelijk van de afmetingen en kwaliteit van het afvalhout wordt het bewerkt tot een range van producten, van piketpaaltjes tot balken en planken. Hiermee wordt de levensduur van het hout verlengd en houtkap voorkomen.

De werkzaamheden bieden werk en opleiding aan 7 tot 10 mensen die uit een langdurig uitkeringstraject komen. Zij worden begeleid door Beelen NEXT partner Level 5. De begeleiding draait om het leerproces van de mens, het bouwen aan hun CV en het ontwikkelen van vakmanschap.

Circulaire Bouwhub

De Circulaire Bouwhub is een ontwikkeling van VolkerWessels Bouwmaterieel en Beelen Next. Hierbij worden de materiaalstromen die vrijkomen bij de ontmanteling van gebouwen fysiek samengebracht met de materiaalstromen die naar nieuwbouwprojecten toe gaan. Materialen uit ontmantelde gebouwen worden er verzameld en bewerkt, om weer hergebruikt te worden in bouwprojecten. De start van een eigen houtwerkplaats is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de hub.

Amsterdam Logistic Cityhub

De Circulaire Bouwhub is onderdeel van Amsterdam Logistic Cityhub. Een duurzaam gebouw voor opslag en distributie met 125.000m2 aan opslagruimte en ruim 10.000m2 aan kantoorruimte in de haven van Amsterdam. Amsterdam Logistic Cityhub voorziet in elektrisch, duurzaam en emissievrij vervoer van goederen en personen binnen de ring van Amsterdam. Vervoer over water speelt daarbij een belangrijke rol.

Circulaire economie

Het openen van de Circulaire Bouwhub en de productie van NEXT-Use hout past volledig in de visie van Beelen NEXT. In deze visie worden materialen die nu vrijkomen bij bouw- en sloopprojecten hoogwaardig hergebruikt. Bovendien biedt de circulaire economie kansen voor het ontwikkelen van talent. In het bijzonder voor mensen waarvoor deelnemen op de arbeidsmarkt niet vanzelfsprekend is.

Eerder presenteerde Beelen NEXT bijvoorbeeld al een webshop voor gebruikte bouwmaterialen en een mobiel sorteercentrum voor festivalafval. De komende periode zal onder het label  ‘NEXT-Use’ verschillende bouwmaterialen geproduceerd uit reststromen worden gelanceerd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.