#Duurzaam Bouwen

NIBE beoordeelt gezondheidseffecten bouwmaterialen

Het NIBE beoordeelt bouwproducten in een nieuwe uitgave van het Tabellenboek Milieuclassificaties Bouwproducten ook op gezondheidseffecten. Centraal daarbij staat de gebruiksfase, omdat die het meest lang duurt.

Het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) legt uit: “De beoordeling van de gezondheidseffecten zijn onderverdeeld in een matrix van fases en criteria. De vijf fases in deze matrix vormen de levenscyclus van wieg tot graf: grondstoffase, productiefase, constructiefase, gebruiksfase en sloop/afvalfase. De vijf criteria zijn: fysische-, chemische- en biologische agentia, ergonomie en veiligheid.”

Relatieve beoordeling

Net als bij de milieuclassificatie, die NIBE al langer beoordeelt en waarvoor het instituut DUBOkeurmerken uitdeelt aan goed scorende producten, is de gezondheidsclassificatie een relatieve beoordeling. Dat wil zeggen dat wordt gekeken hoe een product scoort in vergelijking met het beste product uit de productgroep. Het beste bouwproduct is in dit geval het bouwproduct met de hoogste gezondheidsscore.

Cijfer en letter

De classificering van een bouwproduct bestaat uit twee scores: de score tijdens de gebruiksfase, weergegeven door een cijfer, en een score van de andere vier fases, weergegeven door een letter. 1a is de beste score. “De gebruiksfase staat centraal in de classificering, omdat deze voor de gebruiker het belangrijkst is en deze fase het langst duurt.”

Het tabellenboek is te bestellen via de webshop van NIBE.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.