#Duurzaam Bouwen

Nieuwbouw al per 1 juli aardgasvrij

Claudia Bouwens (Lente-akkoord) overhandigt Ferdi Licher (BZK) de nieuwe brochure Alternatieven voor aardgas. FOTO: @LenteAkkoord

De verplichte aansluiting van nieuwbouwwoningen op het gasnet vervalt al per 1 juli van dit jaar. Dat maakte Ferdi Licher, programmadirecteur Bouwen en Energie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, donderdag bekend op het congres Aardgasvrije nieuwbouw, georganiseerd door het Lente-akkoord. Alleen bij hoge uitzondering is de ketel na die datum nog toegestaan.

Deze datum kwam als een verrassing voor de zeer goed gevulde zaal omdat tot nu toe 1 januari 2019 werd genoemd als datum waarop de aansluitplicht vervalt.

Licher pleitte er verder voor dat de 100.000 woningen mét gasaansluiting die momenteel in de pijplijn zitten alsnog worden aangepast. Netbeheerders, ontwikkelaars, gemeenten en kopers moeten aan tafel om de gasaansluiting er alsnog uit te krijgen, want aan de voorkant de installatie aanpassen is het meest kosteneffectief. Over meerkosten zullen de partijen dan afspraken moeten maken.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Of dit lukt, hangt af van de status van het project. BZK schat dat in projecten waarbij de vergunning in aanvraag is, de kans 90% is dat de ketel er alsnog uit kan. Bij projecten waarvoor de vergunning al is verleend 50%, bij projecten in verkoop 30% en bij projecten waarvan de bouw al is gestart gaat het om 10%.

Bestaande bouw: wijken aardgasvrij

Ook in de bestaande bouw staat er wat op stapel: alle gemeenten krijgen een brief met een uitnodiging om voor 1 juli een wijk aan te melden die aardgasvrij wordt gemaakt. Daarvoor is in totaal 90 miljoen euro beschikbaar. De plannen worden voor 1 oktober beoordeeld en voor 1 december wordt het geld overgemaakt, zo zei Licher. Gemeenten die nog niet in 2018 kunnen starten met het aardgasvrij maken van een wijk, worden gevraagd aan te geven of ze dat in 2019 of 2020 wel kunnen doen.

Brochure ‘Alternatieven voor aardgas’

Claudia Bouwens (Lente-akkoord) overhandigde Licher na zijn toespraak de nieuwe brochure Alternatieven voor aardgas. Hierin zijn de vijf opties voor een aardgasvrije nieuwbouwwoning beschreven en met elkaar vergeleken: de pluspunten, minpunten,  investering en jaarlasten. Het is een praktische handreiking voor projectontwikkelaars, bouwbedrijven, corporaties en andere bouwprofessionals. De brochure is gemaakt in samenwerking met de themagroep Gasloze Nieuwbouw, geïnitieerd door Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, 2017/2018. De brochure is te downloaden via de website van het Lente-akkoord

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.