#Duurzaam Bouwen

Nieuwe regels rond ventilatie

Er komen nieuwe regels voor ventilatie in nieuwbouw. Ventilatienorm NEN 1087 is grondig herzien en ligt nu ter inzage voor commentaar.

Ongeveer drie jaar is de normsubcommissie ‘Ventilatie en luchtdoorlatendheid van gebouwen’ bezig geweest om de oude norm uit 2001 te vervangen. In de nieuwe norm zijn de nieuwste inzichten verwerkt.

Een belangrijke toevoeging in de nieuwe versie van NEN 1087, is de indicatieve methode voor een beoordeling van de kwaliteit van de invloed van regelmogelijkheden op ventilatiesystemen. Dit is de mate waarin het ventilatiesysteem in staat zal zijn de gevraagde luchtuitwisseling te realiseren.

Er wordt een onderscheid gemaakt in de beoordeling bij de aan- en afwezigheid van personen, verblijfsruimtes en natte ruimtes, zoals ook in de bouwregelgeving wordt gemaakt.

Air Exchange Performance

Hiernaast worden nieuwe grootheden geïntroduceerd: de Air Exchange Performance (AEP), de ‘ventilatieprestatie-indicator’ en de Air Exchange Rate (AER), de ‘waarschijnlijk optredende luchtuitwisseling’.

De indicatieve beoordelingsmethode is voor de markt een volkomen nieuw onderdeel in de herziene NEN 1087. Er wordt dan ook nadrukkelijk gevraagd om een reactie vanuit de markt. Dat is mogelijk tot 15 mei.

De voorgenomen parameters zijn nog niet definitief vastgesteld en de validatie van de indicatieve beoordelingsmethode vraagt aanvullende onderbouwing, die gedurende de commentaarperiode uitgewerkt zal worden.

Bestaande bouw

De nieuwe norm zal later, door het opnemen van aangepaste formules, ook geschikt zijn voor bestaande bouw. NEN 1087 vervangt daarmee zowel de voorgaande edities van NEN 1087 (nieuwbouw) als NEN 8087 (bestaande bouw).

Fabrikanten en leveranciers in de commissie zijn Itho Daalderop, Orcon, BUVA, Climarad, Jaga, Bergschenhoek en de VLA. Overige deelnemers komen van ISSO, TNO, Techniek Nederland, ERB en Nieman. Vanaf januari dit jaar zit ook de bouw (Lente-akkoord) weer aan tafel in NEN-normsubcommissie ventilatie.

1 reactie op “Nieuwe regels rond ventilatie

  1. Dit is een leuke artikel. Dat de ventilatienorm uit 2001 plaats maakt voor nieuwe ideetjes is top. Ik ben benieuwd naar de nieuwe regels. Dan u voor deze informatie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.