#Duurzaam Bouwen

Nieuwe regels rondom energieprestaties van kracht

De herziene Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III) is op 10 maart omgezet in Nederlandse wet- en regelgeving. De EPBD lll-regeling is de Europese richtlijn voor de energieprestaties van gebouwen en heeft als doel om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren.

Bouwbedrijven en andere partijen die actief zijn in de gebouwde omgeving krijgen met deze regels rondom energieprestaties te maken. De EPBD III stelt onder andere eisen aan de energiezuinigheid voor installaties in gebouwen, de keuringsverplichtingen voor verwarmings- en airconditioningsystemen en de verplichte aanleg van laadinfrastructuur bij nieuwbouw en renovaties.

De maatregelen uit de EPBD III zijn onderverdeeld in 3 pijlers:

1. Systeemeisen technische bouwsystemen

Om de energieprestaties van gebouwen efficiënter te maken, worden in de EPBD III systeemeisen voorgeschreven voor de verbetering van de energieprestatie van technische bouwsystemen. Onder technische bouwsystemen worden systemen verstaan voor ruimteverwarming, ruimtekoeling, ventilatie, warm tapwater, ingebouwde verlichting en gebouwautomatiserings- en controlesystemen.

2. Technische keuringen verwarmings- en aircosystemen

Met de EPBD III worden de keuringsverplichtingen voor verwarmings- en airconditioningssystemen herzien. Deze verplichtingen gelden vanaf een nominaal vermogen van 70 kW of meer. Is één van beide systemen gekoppeld aan een ventilatiesysteem, dan moet dit ventilatiesysteem ook gekeurd worden. Daarnaast is de verwarmingskeuring voortaan van toepassing op alle verwarmingssystemen, niet alleen stookinstallaties.

3. Laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer

De EPBD III wil een breder gebruik van elektrisch vervoer stimuleren. Daarom introduceert de richtlijn een verplichting om laadinfrastructuur aan te leggen voor elektrische voertuigen in de (private) gebouwde omgeving bij nieuwbouw of als er ingrijpend wordt gerenoveerd. Deze verplichting wordt vastgelegd in het Bouwbesluit en er moet al bij de ontwikkeling van bouwplannen rekening mee worden gehouden. Daarnaast komt er een verplichting tot het aanleggen van laadinfrastructuur bij bestaande grotere gebouwen, ook als deze niet worden verbouwd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.