#Duurzaam Bouwen

Nieuwscafé trapt af met Plus-op-de-Meter

Van der Hulst Bouwbedrijf en alle betrokken bouwpartners overtreffen zichzelf met elk nieuw project. Momenteel bouwt het bedrijf 33 zogenoemde Plus-op-de-Meter-woningen (POM) in een smart grid in de wijk Hooghkamer in Voorhout. “We bouwen nu de woning van 2030”, zegt directeur Yvonne van der Hulst.

Aanstaande maandag om 11.30 uur is zij de eerste gast van interviewer Frans Reichardt in het BouwBeurs Nieuwscafé. Ook Adriaan Harthoorn, directeur van Stafier en vaste bouwpartner van Van der Hulst, schuift aan. Zijn startup 4YEF is de spil in het verhaal. 4YEF staat voor For Your Energy Freedom en is een kleine energiemaatschappij die alle met pv-panelen opgewekte energie distribueert binnen de wijk.

Energie delen

Alle 33 woningen zijn nagenoeg vol gelegd met pv-panelen en uitgerust met een thuisbatterij van Nissan. Van der Hulst: “Op die batterij kan ongeveer een dag energie. Wat overblijft, wordt gedeeld binnen de wijk. Want er is altijd wel een woning die wat ongunstiger ligt wat betreft zon. Door energie te delen binnen de wijk in combinatie met de type pv-panelen van Stafier maakt de ligging ineens veel minder uit.”

Met de energie die vervolgens op wijkniveau overblijft – en dan zeker in de zonnige periodes van het jaar – handelt 4YEF op de energiemarkt en koopt het groene energie in voor het stookseizoen.

Protocollen loslaten

Van der Hulst werkt zoals genoemd met vaste bouwpartners. Van leveranciers wordt hun beste product voor de situatie gevraagd, waarbij voor POM is gevraagd om “alle eigen protocollen los te laten. Er is één besturingssysteem waardoor alle installaties met elkaar communiceren.”

Het hele artikel over Plus-op-de-Meter is te lezen in het januari-nummer van Aannemer. Het interview is maandag 4 februari om 11.30 uur in het Nieuwscafé op de BouwBeurs. 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.